Hétvége

2014.02.14. 09:07

Staféta Timár Lajossal

Múlt heti számunkban dr. Szalay Tímea azt kérdezte dr. Timár Lajostól, az egyetemen működő Népek Táncai Klub vezetőjétől, hogy mennyire népszerű a tánc a fiatalok körében.

Mátételki András

- Évről évre egyre többen jönnek el közénk csütörtök esténként, ahol nem fellépésekre gyakorlunk, hanem azért táncolunk, hogy jól érezzük magunkat. Többen így váltják ki a kötelező sportfoglalkozásokat. Délszláv, izraeli, görög, skót, magyar és más népek táncait igyekszem megkedveltetni a fiatalokkal, de az idősebb korosztály is megfordul közöttünk. Egy este 30-35 táncot gyakorlunk, a fejemben legalább 150 koreográfia van - mondja Timár Lajos, aki korábban az egyetemen informatikát tanított. Tavaly megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet a klubban végzett 16 évnyi munkájáért. - Általában 30-50-en jövünk össze, de nem ritka, hogy százan is ropjuk a táncokat. Évente három bált rendezünk, ilyenkor éjjel kettőig is szól a zene. A bálokon táncrend is van: a fiúk feliratkoznak a hölgyek táncrend füzetébe. Ilyenkor keringőket, polkákat, csárdásokat táncolunk.

Fotó: Mátételki András

 

A nyugalmazott egyetemi docens azt kérdezi Tóth Lászlótól, hogy mennyire fogékonyak a fiatalok a népzenére.

 

A staféta következő vendége: Tóth László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!