Hétvége

2011.07.09. 09:10

Könnyű, nyári ételek könyve - Olvasóink receptjeiből válogattunk

Nagyesztergár a Magas-Bakony egyik szép települése. A községek közül egyedül innen küldtek nekünk ketten is recepteket.

Varga Ibolya

Somogyi Tibornénak négy receptje is megjelent a kötetben, a tonhalas szendvicskrém, a grilltárcsán sült hagymás hús, a tejszínes mousse és az eperbólé jéghidegen. Kovács Anett már a korábbi gyűjteményeinkbe is küldött ételleírásokat, ezúttal a madártej pirított mandulával szerepel tőle. A két olvasónk nem a vendéglátásban dolgozik, csak nagyon szeret főzni a családtagjaik legnagyobb örömére.

A tonhalas szendvicskrém hozzávalói: 1 db tonhalkonzerv, 2 evőkanál (ek) tejföl, 4 ek majonéz, fél citrom leve, 2 gerezd tört fokhagyma, fél csokor petrezselyem, pirítós kenyér. Ezeket a hozzávalókat összekeverjük és pirítós kenyérre tálaljuk. Egy pohár hideg itallal kitűnő előétel vagy akár nyári vacsora. A grilltárcsán sült hagymás hús hozzávalói: 1 kg pulykamell, 4 nagy fej hagyma, 2 db cukkini, szárnyas fűszerkeverék, só, bors, kömény, szójaszósz. A pulykamellet kockára vágjuk és a szárnyas fűszerkeverékkel összekeverjük, körülbelül fél napig pácoljuk benne. Utána a grilltárcsán olajat forrósítunk, majd ebben kezdjük pirítani a pulykamellet. Ha a hús félig puha, hozzátesszük a cikkekre vágott hagymát és alaposan átpirítjuk. Ezután tesszük hozzá a nagyobb csíkokra vágott cukkinit. Ha kívánja, még fűszerezzük, szójaszósszal locsoljuk és puhára pároljuk.

A tejszínes mousse hozzávalói: 5 dkg étkezési zselatin, 7 dl víz, 7 dl tejszínhab, 15 dkg porcukor, csokoládéreszelék, friss gyümölcsök tetszés szerint. A zselatint a vízzel felfőzzük, a tejszínt a porcukorral habbá verjük és hozzáadjuk a langyos zselatint. A gyümölcsöket feldaraboljuk, majd a csokoládéreszelékkel együtt a zselatinos masszához keverjük. Fóliával kibélelt őzgerincformába töltjük és hűtőbe tesszük. Tálaláskor a fóliával együtt kiemeljük a mousse-t, vágódeszkára helyezzük és forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Az eperbólé hozzávalói: 1 kg eper, 1 üveg sangria (gyenge, édes spanyol bor), 1 üveg édes vörösbor, 1 üveg édes pezsgő, 1 db citrom, 1 db narancs, vaníliás cukor, méz. Az epret nagyságtól függően felezzük vagy negyedeljük, 3 kanál porcukorral összekeverjük és jégbe hűtjük. Tálalás előtt nagy bóléstálba tesszük és hozzáadjuk először a borokat, a karikára vágott citromot és narancsot, a vaníliás cukrot, két kanál mézet. Ezeket alaposan összekeverjük és a végén adjuk hozzá a pezsgőt. Jól lehűtjük és kecses bóléspoharakban kínáljuk.

A madártej hozzávalói: 1 l tej, 0,5 rúd vanília, 6 db tojás, 12 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliás pudingpor, 0,5 dl rum, kevés pirított mandula. A tejet a vaníliarúddal felforraljuk és lassú forrásban tartjuk. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjéket két evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. A forró tejbe mártott evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk a tojáshabból a tejbe és két-három percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük. Ezt addig ismételjük, míg a hab elfogy. A tejből kivesszük a vaníliarudat. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék cukorral és a pudingporral. Eldolgozzuk két-három evőkanál tejjel, majd az egészet a tejhez öntjük. Állandóan keverget- ve besűrítjük. Langyosra hűtjük, belekeverjük a rumot, kelyhekbe szedjük, tetejére rakjuk a habgaluskákat, melyeket megszórunk pirított mandulával, és jól behűtve kínáljuk.

 

A Naplót is kiadó Pannon Lapok Társasága a közelmúltban megjelentette az olvasóink receptjeiből témák szerint összeválogatott harmadik kötetét, a Könnyű, nyári ételek könyvét. Mindhárom gyűjtemény megvásárolható az ügyfélszolgálati irodáinkban és megrendelhető a [email protected] e-mail címen vagy az ingyenesen hívható 0680-949-199-es telefonszámon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!