Hétvége

2011.07.02. 07:26

Eljött az új paradigmaváltás ideje: itt a gombóc középpontú világkép

"Van-e titka? Van-e íze? Van-e szíve, ami jó? Van-e magja? Van-e még egy? Van-e húsa olvadozó? Ember, mint a Föld, olyan, gombócnak is lelke van! Szilvás gombóc!"

Karl Ákos

Fenti kérdések és állítások A padlás című musical (Presser-Sztevanovity szerzőpáros) betétdalában ugyan a szilvás gombócra vonatkoznak, de azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy a barackos gombóc tekintetében is maradéktalanul megállják a helyüket. Vágjunk is bele mielőbb a gombóckészítésbe, hiszen viszonylag időigényes projekt előtt állunk.

A megmosott krumplit héjában megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, s mielőbb, még melegen meghámozzuk. Ezután krumplinyomón átnyomjuk, majd hagyjuk kihűlni. Melegen gyúrva nagyon ragad a tészta, s ha ezt nagyobb lisztmennyiséggel próbáljuk kompenzálni, akkor túl kemény lesz a gombóc.

Amíg kihűl a krumpli, 1-2 evőkanál vajon vagy olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A tökéleteshez közelítő gombócok reményében én magam szoktam lereszelni 3-4 száraz kiflit vagy zsemlét, amit aztán át is szitálok. Miután levettük a tűzről a prézlit, összekeverhetjük a darált dióval.

A következő lépés a barackok előkészítése. Alapos mosás után kimagozzuk őket, majd tegyünk a közepükbe ízlés szerint porcukrot, fahéjas porcukrot, esetleg kockacukrot vagy barna cukrot.

Egy kellően nagy edénybe beleöntjük az áttört krumplit, hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a vajat, csipetnyi sót, majd mindezt jól összegyúrjuk. Ha már szépen összeállt a tészta, egy belisztezett nyújtódeszkán addig folytatjuk a gyúrást, amíg teljesen homogén anyagú, jól formázható lesz. Ezután még egyszer alálisztezünk (saját káromból tudom, hogy ez milyen fontos részlet), majd a cipó formájú tésztát sodrófával kb. 5-7 milliméter vastagságúra nyújtjuk. Felvágjuk a tésztát 8-10 cm oldalhosszúságú négyzetekre, belehelyezzük a barackokat, majd a sarkokat összefogva lezárjuk a gombócokat. Törekedjünk rá, hogy tökéletes legyen a zárás, ne látszódjon ki a gyümölcs a tésztából. Kicsit még formázzuk őket a nyújtódeszkán, s ha elégedettek vagyunk a látvánnyal, következhet a főzés.

Egy jókora edényben csipetnyi sóval tegyünk fel forrni vizet, s ha már lobog, ugorhatnak bele a gombócok. Az első 1-2 percet szerényen az edény alján töltik, de aztán a felszínre törnek  ha nem tennék, akkor bizony leragadtak, finoman segítsünk nekik. Miután feljöttek, még mintegy három percig hagyjuk főni, majd kiemeljük és lecsepegtetjük őket, és rögvest mehetnek is a diós prézlibe hemperegni. Ezután már nem maradt más hátra, mint a terítés, némi porcukor előkészítése - bár anélkül is finom -, aztán nekiülhetünk egy igen komoly étkezésnek.

Az ókor Föld középpontú világképét Kopernikusz és Galilei tudományos munkássága nyomán a Nap középpontú világkép követte, ám 2011-ben eljött az újabb paradigmaváltás ideje: itt a gombóc középpontú világkép.

 

Hozzávalók:  1 kg burgonya, 40 dkg liszt, 1 ek. vaj, 2 tojás, 35 szem kisebb sárgabarack, 10 dkg darált dió, zsemlemorzsa. Amennyiben van rá lehetőség, sárga héjú krumplit válasszunk, ez a fajta a nagyobb keményítőtartalma miatt alkalmasabb a gombóckészítéshez, mint a rózsaszín héjú, de megfelelő lisztadagolással utóbbi is tökéletes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!