Hétvége

2011.05.08. 06:21

Országismeret és műveltség

Nyolc éves korától vegyész akart lenni, s álmát teljesítette is. Nagy szeretettel, kíváncsisággal és kitartással művelt szakmája mellett képzett idegenvezető, kórusban énekel, több egyesület vezetője, s manapság a Veszprémi Egyetem társadalomtudományok tanszékének kis könyvtárában segíti a hallgatókat a minél sikeresebb tanulásban.

Horváth Éva

Dr. Simon Katalin, a Tájak-Korok-Múzeumok (TKM) egyesület másfélszáz tagot számláló veszprémi csoportjának vezetője és az Egry József Városrész Baráti Körének elnöke.

Sokan vagyunk úgy, hogy évekig, évtizedekig köszönünk egymásnak az ismerősökkel, de a napi hajtásban, a munkahelyi, családi kötelezettségek teljesítése közben nincs időnk arra, hogy megálljunk és beszélgessünk. Így voltunk mi dr. Simon Katalinnal is. Valamikor egy hosszú társasház két szélső lépcsőházában laktunk, de a köszönésen kívül nem volt kapcsolatunk.

Így azt is most tudtam meg, hogy valószínűleg gyógyszerész édesapjától örökölte a kíváncsiságot az anyagok megismerésére, s a szándékot az emberek segítésére. Mielőtt azonban hosszabb társalgásba kezdenénk, megbeszéli két hallgató lánnyal, hogyan kezdjék csomagolni a tanszéki elismeréseket. Még kiteszi az ajtóra a zárva papirost, azután kezembe adja  némi magyarázattal  a TKM 1996-tól összegyűjtött éves programjait, s a veszprémi csoport 53 tételből álló kirándulásainak listáját.
 
Katalin bajai lány, erre büszke, s bajai mivoltát ugyanúgy őrzi, mint veszprémiségét tette, akkor, amikor kényszerűségből Budapesten dolgozott. A Veszprémi Vegyipari Egyetem elvégzése után  lévén NEVIKI ösztöndíjas  a Nehézvegyipari Kutató Intézetben kezdett dolgozni, s ötévente új szakterületen próbálta tudását gyarapítani és hasznosítani. Itt ismerte meg férjét, akivel együtt összesen 62 évet töltöttek el a 90-es évek elején megszüntetett intézetben. A megszűnés fájdalmasan és mélyen érintette, de egyetlen napot nem volt munka nélkül. Egyetemi doktori címe mellé akkorra környezetvédelmi szakmérnöki végzettséget is szerzett, s előbb Peremartonban, majd egy budapesti kft-nél dolgozott. Az utazás viszont mindig szenvedélye volt és maradt is.

 


 
- Az első utunk nagyon emlékezetes volt. Férjemmel együtt csatlakoztunk az autós és motoros szakosztály Törökországba szervezett útjához. Összesen 150 személykocsi és motoros ment együtt. Amikor megérkeztünk, kiderült, hogy az idegenvezetéssel valami gond van. Az angoltudásommal én intéztem ott mindent. Utána kaptam is ajánlatot, hogy foglalkozzam idegenvezetéssel, de én ragaszkodtam a szakmámhoz, a vegyészethez  - mondja kicsit kesernyés mosollyal.
 
A javaslat annyiban megfogta, hogy beiratkozott idegenvezető képzésre, amit nem sokkal férje halála előtt - 18 éve - fejezett be. Utána kérték fel a Tájak-Korok-Múzeumok veszprémi csoportjának megszervezésére. Kezdetben tízen voltak, mára 150-re nőtt a csoport létszáma.
 
- A TKM célja az országismeret és a műveltség gyarapítása. A programot október, novemberben állítom össze és a karácsonyi ünnepségen ismertetem a tagsággal. Vigyázok, hogy ne sértsem az utazási irodák üzletkörét, mi speciális utakat tervezünk. A legkedveltebbek a kastélytúrák, de nagyon sok más helyen is jártunk már tavasztól őszig minden évben. Én mindig bejárom előtte az útvonalat. És nagyon jó érzés induláskor hallgatni a csiripelő beszélgetést, tapasztalni a jó hangulatot. Telente különböző előadásokat hallgatunk érdekes vidékekről, ahova kisebb az esély eljutnunk.
 
Az előadások révén került a társadalomtudományok tanszékére is. Egyháztörténeti sorozatot tervezett a TKM csoport számára, s kellett volna valaki, aki jó ismerője az iszlámnak. Dr.Gergó Zsuzsát ajánlották, aki el is vállalta, innen ered kapcsolatuk és a munka. A diákokkal való kapcsolatára jellemző, hogy érkezésünk előtt a két lánytól kapott tanácsot, mivel dobja fel ruháját a fotózáshoz. Volt miből válogatni, mert este a Mendelssohn koncertre készült. Nagyon szereti a zenét, Budapestre is jár koncertre. Énekel a Táborállás dalkörben is. Egyébként van egy háromszáz négyszögöles kertje, szőlővel: bort és pálinkát is készít. Szenvedélye az utazás  idén már járt Izraelben és készül Boszniába. Európából már csak a Baltikum országaiba, illetve a Távol-Keletre is szeretne eljutni. Az utazás mellett az emberek szeretete és a vágy, hogy segíthessen  ez inspirálja.
 

 

A Tájak-Korok-Múzeumok mozgalom 34 évvel ezelőtt indult, s húsz éve alakultak egyesületté. Az országban 45 csoport működik, mintegy négyezer taggal. A TKM kiskönyvtár sorozatban több mint 800 kötet jelent már meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!