Hétvége

2011.01.14. 17:45

Régi recepteket várunk

Igen sikeres a lapunkat is kiadó Pannon Lapok Társasága új szakácskönyvsorozatának első darabja, a Desszertek könyve, melyet december első hetétől vásárolhatnak meg olvasóink. Ebben százhatvan recept szerepel, az összeset a társaság által kiadott öt napilap olvasói küldték be. Máig sokan szeretnék beszerezni, folyamatosan vásárolják.

Varga Ibolya

Most újabb receptversenyt hirdet a kiadónk. Ezúttal hagyományos, régi, tájjellegű  ételek leírását várjuk. A legtöbb családban vannak olyan finomságok, melyeknek a receptjét még a dédanyánktól örököltük, pláne, ha főzőasszony volt az elődünk. Tájegységenként eltérő volt hajdan a heti étrend és vannak, akik még jól emlékeznek arra, hogy mikor szerepelt főzelék, tészta vagy éppen hús a menüben. Tájegységenként némileg eltérnek a hagyományos alapanyagok is. Sok helyen még emlékeznek, hogy az ünnepnapokra milyen fogások, sütemények dukáltak. Például karácsonykor és húsvétkor a kalács volt a hagyományos, nem a bejgli.

Más ételeket főztek maguknak a halászok, a kondások, a gulyások és a juhászok. A hús feldolgozásához is eltérő alapanyagokat, illetve más-más arányban használnak a különböző vidékeken. A régi bakonyi asszonyok egészen biztosan vagy százféle ételt tudtak elkészíteni a burgonyából, felhasználva hozzá a kertben termett zöldségeket és gyümölcsöket. A baromfiudvar népéből hetente az asztalra került egy-egy tyúk, csirke, gyöngyös, kacsa, liba. Vajon emlékszünk-e még, hogy szeretett nagynénénk hogyan varázsolt ezekből a jószágokból mindig különleges lakomát? Ha igen, a receptnek itt a helye a versenyen.

A Hagyományos ételek könyve húsvét előtt jelenik majd meg. Olvasóink receptjeinek beküldési határideje február 5-e. Az ételek leírása mellé kérünk a beküldőjéről is egy színes fényképet, ez legyen egy négyszer négy centiméteres szembenéző arckép. Kérjük, hogy a receptek beküldői juttassák el hozzánk az újságban megjelenő hirdetésünk alatt található kivágható szelvényt, kitöltve.

A recepteket e-mailben a [email protected] címre kérjük. Levélben a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. marketingosztályának címezve: 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Kérjük, hogy a borítékra írják rá: Receptverseny.

Minden olyan olvasónknak eljuttatunk egy példányt az új szakácskönyvből, akinek bekerül az ételleírása a könyvbe. Ezen kívül február 7-én 7 óra 30-kor közjegyző jelenlétében nyilvánosan kisorsolunk a receptek beküldői között egy univerzális robotgépet és egy olajsütőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!