Hétvége

2009.04.25. 02:29

A cél a szülőszoba

Nem tartja magát az anyák új megmentőjének a világon egyedülálló orvosi eszközt kifejlesztő Stubán Norbert, annyi azonban biztos, hogy a veszprémi származású kutató pulzoximétere megakadályozhatja a felesleges császármetszéseket.

Napló

Több ízben írtunk már a Napló hasábjain a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban érettségizett, s jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen oktató és kutató fiatalemberről. A 28 éves Norbert öt éve tartó munkával kifejlesztett egy olyan eszközt, ami a szövetek roncsolása, azaz szúrás nélkül tudja mérni a vér oxigéntelítettségét, mellette pedig a pulzusról és a testhőmérséklet- ről is adatokat szolgáltat. - A szövetekből visszaverődő fény segítségével számolja ki a szülésnél különösen fontos adatokat. A nők számára egyébként jelentősen megkönnyítené a szülést a pulzoximéter. Jelenleg ugyanis vajúdáskor egy 30-40 centiméter hosszú pálcát tolnak be a csecsemő homlokáig, így ellenőrzik az oxigénszintet, vagyis hogy egészséges-e, kibírja-e a szülést a gyermek - magyarázza a kutató.

Az új fejlesztésű pulzoximéter azonban alig nagyobb, mint egy tízforintos pénzérme, ráadásul vezeték nélkül, rádióhullámok segítségével adja le a szükséges adatokat egy külső számítógépnek. A többéves kutatómunka most a végéhez közeledik, ugyanis néhány héttel ezelőtt elkészült az első működőképes darab az eszközből. Az elektronika végleges formát nyert, hardverszinten nem várható már komolyabb módosítás. Ez azonban főképp egy saját fejlesztésű mikrocsipnek köszönhető. - Amikor két évvel ezelőtt a Suzuki-ösztöndíjjal kiutaztam Japánba, egy a mostaninál valamelyest nagyobb eszközt vittem magammal, ami méreteinél fogva nem lett volna alkalmas a csecsemő monito- rozására, hiszen nem fért volna be a szülőcsatornába. 
Tovább azonban nem tudtuk kicsinyíteni, ezért megterveztettük a jelenleg használt Asics-csipet, ami egy alkalmazásspecifikus integrált áramkör, vagyis csak és kizárólag a jelenlegi feladatra kifejlesztett és használható alkatrész. Ezáltal leküzdöttük a méretbeli akadályokat, rengeteg fontos elem belekerült az áramkörbe, ami ezáltal jóval kisebbé, így a gyakorlatban is használhatóvá tette a pulzoximétert - próbálja érthetően magyarázni a laikus számára kissé bizony nehezen követhető folyamatot. A vízálló kompakt bevonattal ellátott eszköz tehát elkészült, most a klinikai vizsgálatokkal tűzdelt tesztelési időszak következik. 
A forgalmazás előtt ugyanis a megfelelő engedélyekkel a tarsolyban szülészeti osztályoknak adja oda a pulzoximétert a Stubán Norbert vezette kutatói csapat, hogy a szakemberek úgymond élesben is kipróbálják. Amennyiben sikerrel járnak, ideális esetben két év múlva kerülhet kereskedelmi forgalomba a ma-gyar fejlesztésű ta- lálmány, ami annyit jelent, hogy orvosi elektronikával foglalkozó disztribútor cégek felveszik a palettájukra, s országszerte megpróbálják meggyőzni a kórházakat használatának előnyeiről. Persze nemcsak Magyarországban gondolkodik Stubán Norbert és az elektronikai technika tanszéken dolgozó csapat, kis hazánkat, ha úgy tetszik ugródeszkaként használnák a világviszonylatban is egyedülálló technológia népszerűsítéséhez. Az egyetemen adjunktusként elektronikával kapcsolatos tárgyakat, illetve számítógépes áramkörtervezést tanító fiatalember határozott, s bízik benne, hogy a befektetett munka meghozza gyümölcsét. Persze mindezt nem alaptalanul teszi. 
- A hagyományos magzati pulzoximéterek esetében az elterjedés gátja a nehézkes használat mellett a kiugróan magas ár volt. Ezt teljes mértékben kiküszöbölheti a mi fejlesztésünk, hiszen a jelenleg forgalomban lévő több százezres, sőt milliós eszközökkel szemben a kisebb és több információt közölni képes pulzoximéter a tervek szerint néhány tízezer forintért elérhető lesz. Addig azonban még bőven akad tennivaló. Első körben például az akkumulátor élettartamának növelése, hiszen többórás vajúdásokra is fel kell készülniük. 
- A drót nélküli eszköz akkumulátora jelen állás szerint nyolc óráig képes ellátni feladatát, de a szoftver optimalizálását követően ezt feltornásszuk majd tíz órára. Ez valószínűleg elegendő lesz, ugyanis az eszközt akkor helyezik fel a csecsemőre, amikor a vajúdás elején a méhszáj három centiméteresre tágul - magyarázza Norbert, aki kéri, mindenképp emeljem ki kollégái szerepét. Elmondása szerint ugyanis ő nem egy az országos média által sugallt magányos hős, sokkal inkább csapatember, aki nem ért volna el sikereket a társai nélkül. 
- A tanszéken működő szenzorlaborban kiváló társaság jött össze. Orvos végzettségű kollégám és barátom például amellett, hogy a felmerülő szakmai kérdésekben segít, pályázatok útján a megfelelő anyagi hátteret is biztosítja a kutatáshoz. Nekem csupán a villamosmérnöki oldallal, a tényleges szakmai munkával kell foglalkoznom. Említhetném azonban a többi munkatársamat is, köztük a kutatásba bevont legtehetségesebb hallgatókat, akik így együtt sokat tettek a pulzoximéter kifejlesztéséért. Nem Magyarországon lennénk azonban, ha nem kerülnének elő az anyagi kérdések. Függetlenül attól, hogy világszinten is egyedülálló orvosi eszközről van szó, Stubán Norbertre és csapatára úgymond ráférne némi támogatás. Ugyan a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programban jelentős összeget nyertek, s több pályázatuk is elbírálás alatt áll, ám az eddig 30 millió forintot felemésztő projekt gazdái további patronálókat keresnek, hogy a pulzoximéter mielőbb a mindennapokban, a szülőszobákban bizonyíthasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!