Kosárlabda

2024.08.19. 18:00

Új időszámítás kezdődött

Sok energiát kell majd a csapatépítésbe fektetni Alex Geddesnek, a Veszprém Kosárlabda Klub skót szakvezetőjének, mert úgy „kénytelen” egy ütőképes gárdát formálni, hogy az előző évadbeli játékoskeretéből egy ember maradt hírmondónak. A kilenc sportolójától elköszönt műhely ugyanakkor nagy tervekkel vágott neki a napokban indult alapozásnak.

Király Ferenc

A skót tréner a fegyelmezett munkában hisz, nála mindenkinek teljes intenzitással kell játszani

Fotó: Fülöp Ildikó (archív)

A bakonyiak az NB I/B Zöld csoportban legutóbb negyedikek lettek, és noha az elöljáróik már tavasszal prognosztizálták, hogy komoly változások várhatók feléjük, arra kevesen gondoltak, hogy az akkori közösségből csak Geddes-mester és a már kosárlabda-magyarnak számító szerb bedobó, a 20 éves Vukasin Krkljes képviseli az állandóságot. És ez szó szerint értendő, hiszen a VKK-nál új a másod- és az erőnléti edző, a technikai vezető (Mónus Pétert Kindler Krisztián váltotta), de még a gyúrójuktól, Fertig Miklóstól is elbúcsúztak, ráadásul immá-ron van sportigazgatójuk is. 

Lássuk először a kilenc távozót! 

Szabó Péter már a legutóbbi pontvadászat zárásakor kinyilvánította visszavonulását, a hajdani karmester az első csapat erőnlétéért lesz felelős, de mellette a VUKÉ-nál is dolgozik majd trénerként, illetve szakmai vezetőként. Szeifert Zalán szintén pontot tett játékos-karrierje végére. A saját nevelésű spíler kilenc szezonon át erősítette a veszprémieket, ezentúl Geddes mellett lesz másod-edző, és a helyi utánpótláskörnél is „felbukkan” majd felkészítőként. Szabóékhoz hasonlóan Birkás András is befejezte a pályafutását, ő mostantól csak a VUKE-beli edzői munkájára fókuszál. Elment a klubtól Madár And-rás is, aki hat idényen keresztül erősítette a mieinket. A bedobó-hátvéd már az Óbudai Kaszások szerelését húzza magára. Todor Prodanovic és Varga Gergő a Piros csoportos Salgótarjáni KSE-hez, Takács Erik pedig az egri Esterházy SC-hez írt alá. Egyelőre nem dőlt el, hogy Marlon Moore és Miljan Popadic története hol folytatódik, az ellenben biztos, hogy nem a királynék városában.

A VKK a pótlásukra nyolc sportolót igazolt

A 20 éves Kocsis Attila (egyes-kettes poszt) az ugyancsak harmad-osztályú Nagykőrösi Sólymok KE-től, a 24 éves hátvéd, Geiger Bálint a Piros csoportos Hübner Nyíregyháza BS-től, a korábbi utánpótlás válogatott irányító, a 19 éves Tóth Dániel a ligabeli rivális SMAFC 1860 Soproni Egyetemtől, a 20 éves Sáfrán Botond a paksi Atomerőmű SE-től, a 24 éves, hárompontos specialista Polster Attila a Sopron KC-tól, a 21 éves Kiss Dominik (mindhárom hármas-négyes poszt) pedig a szintén élvonalbeli NHSZ-Szolnoki Olajbányásztól érkezik. A 24 éves nigériai-magyar Kelechi Viktor lesz a veszprémiek új cente-re, a 215 centis – védekezésben és támadásban is nagy erősítést jelentő – játékos tavasszal a Zöld csoportos Ti-szaújvárosi Termálfürdő Phoenix KC-ban iparkodott. Az amerikai Michael Dupree legutóbb az ausztrál Willet-ton Tigersben tündökölt, a 28 éves sportoló állítólag az első három poszt bármelyikén feltalálja magát. A VUKÉ-ból három 17 éves tehetség, Scheff Milán, Valkó Gergő és az ukrán Hrab Maksym csatlakozott a felnőttekhez.

Naményi Márk, a VKK sportigazgatója elárulta: a keretkialakításkor szabad kezet kapott, igaz, klubja anyagi helyzete persze befolyásolta a lehetőségeiket – tehát szem előtt kellett tartani, hogy a működésük stabil maradjon. 

– Korábban már elindultunk egy úton, amin most továbbmennénk. Próbáltunk úgy építkezni, hogy az opcióinkból a maximumot hozzuk ki. Az előző évadban voltak tapasztalt embereink, akik sok játékpercet „követeltek” maguknak, ezért a rutintalanabbaknak kevesebb jutott, nem tudtak a kellő ütemben fejlődni, magyarán nem volt esélyük mérkőzések eldöntésére. A „régiek” közül Madártól nem akartunk minden áron megválni, neki a jövő-ben egyfajta mentorszerepet szántunk, ám hogy elment tőlünk, természetesen nem haragszunk rá – húzta alá Naményi Márk, aki más klubmodelleket is tanulmányozott, hogy megvalósítsa az új, s remélhetőleg jól funkcionáló játékos-keretét. 

A koncepciójukat illetően két mezsgyén indult el: egyrészt olyan sportolókat csábított ide, akik még pályájuk nagyon elején járnak, nem meghatározó emberek, másrészt, akik szintén fiatalok, ám az eddigi állomáshelyükön már bizonyítottak, felhívták magukra a figyelmet. Ebből az aspektusból a legjobbak között is megfordult Polsterre, a pontokat és a gólpasszokat is futószalagon termelő Dupree-re és a szintén sokoldalú Geigerre érdemes lesz figyelni, mindhárman nagy potenciállal rendelkeznek.

– A holt idényben nyolcvankét szóba jöhető játékossal beszélgettem, a negyedük tengerentúli volt. Közben az edzőnkkel folyamatosan egyeztettem, így ő is tudja, hogy a felkészülés során mi vár rá és a klubtörténet legfiatalabb, húsz éves átlagéletkorú együttesére. A srácok közül többen is a Pannon Egyetem hallgatói lesznek. A mi-nap derült ki, hogy a tiszaújvárosiak maradnak a Zöld csoportban, így a dobogós helyezésekért vívandó harcok során ádáz riválisaink lehetnek. Mi ott akarunk lenni a legjobbak versenyében, mi több, a játékosaink zöme úgy nyilatkozott, hogy a feljutás reményében jöttek hozzánk. Velük szeretnénk felépíteni egy általunk jónak gondolt rendszert, ők pedig motiváltak, hogy közösen elérjük a céljainkat.

A VKK-nál a napokban elkezdődött a fizikai munka, majd a szeptember végén induló, tizennégy szereplős sorozatuk nyitányáig fél tucat tesztmérkőzést vívnak. 

A skót tréner a fegyelmezett munkában hisz, nála mindenkinek teljes intenzitással kell játszani. A mindenkori taktikát pedig úgy dolgozza ki, hogy az a tanítványai specifikus képességeit célozza meg. Ám így is időre lesz szükségük ahhoz, hogy a gépezetben minden a helyére kerüljön. Összességében ez egy olyan szezon lehet a számukra, mikor lerakhatják azokat az alapokat, amikre felhúzhatják a következő éveket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!