Fő a biztonság

2024.07.21. 15:30

Veszély: meg kellett szakítani a Balaton-átúszást (képgaléria, videó)

A felerősödő szél és hullámzás miatt a szervezők késő délelőtt felfüggesztették a Balaton-átúszás rajtját. Ekkor még sokan várakoztak Révfülöpön, hogy vízbe ugorjanak, szerencsére nem kellett sokáig tétlenkedniük, kicsit több mint egy óra szünet után újraindult az esemény.

Horváth Gábor

A 42. Lidl Balaton-átúszást, mint ismeretes, szombatról halasztották el vasárnapra, mert az időjárási előrejelzések azt mutatták, hogy július 21-én jobbak lesznek a körülmények. Ez sokáig így is volt, de, ahogy említettük, később felerősödött a szél, és a résztvevők biztonságát elsődlegesnek tartva a szervezők 11 órakor felfüggesztették a révfülöpi rajtot. Ekkor közel hétezren voltak a vízben, körülbelül háromezren pedig már partot értek Balatonbogláron az 5,2 kilométeres, teljes távot választók közül.

A hagyományoknak megfelelően sok ezren ugrottak vízbe a Balaton-átúszás révfülöpi rajtján
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A szünet kicsivel több mint egy órán át tartott, természetesen a szervezők a szintidőt ugyanennyivel kitolták.

Ahogyan arról beszámoltunk, közel ideális körülmények várták vasárnap reggel hét órakor az úszókat. Az első indulók között voltak a magyar junior úszóválogatott tagjai.

Összesen mintegy 11 és fél ezer nevező várta a hagyományos tömegsporteseményt, amelynek programja ezúttal is három számot tartalmazott, a teljes táv mellett fél távot is lehetett úszni, illetve SUP-deszkával közlekedtek a Balaton-áthúzás résztvevői.

A fél távon indulók Balatonboglárról rajtoltak és oda is értek célba.

A szervezők tájékoztatása szerint korábban betelt a 12 500 fős létszámlimit, azonban a halasztás miatt valamivel kevesebben álltak rajthoz.

A nyár legnagyobb szabadidősport-rendezvényén minden alkalommal több ismert ember, sportoló, politikus is részt vesz. Többek között idén is átúszta a Balatont Révész Máriusz államtitkár, ott volt a mezőnyben Kapu Tibor űrhajósjelölt, Steigervald Krisztián generációkutató, Kozáry Ferenc és Járai Máté színművész. Czene Gábor paratriatlonista elképesztő teljesítményt nyújtva háromszor úszta le a teljes távot.

Összességében elmondható, hogy a résztvevők keményen küzdöttek, a szervezők tájékoztatása szerint összesen 9500-an győzték le a délnyugati irányból kissé megélénkült szelet és hullámzást, és úszták át Közép-Európa legnagyobb tavát.

A 2,6 kilométeres távon 916-an indultak, ők Balatonboglárról rajtolva tettek meg egy félkört a magyar tengerben. A Balaton-áthúzáson pedig 681-en vágtak neki SUP-deszkával a Révfülöp és Balatonboglár közötti, több mint 5000 méteres szakasznak.

Az úszófolyosón több száz vitorlás szurkolói biztatták az úszókat és húzókat, de több százan támogatták családtagjaikat, barátaikat, közeli ismerőseiket is. Több hajón frissítővel, szőlőcukorral, helyenként zsíros kenyérrel várták a megpihenni vágyókat. 

A szezon legnagyobb hazai nyílt vízi úszóeseményére 43 országból érkeztek résztvevők, akik összesen több mint 1,5 millió forinttal támogattak jótékony célokat. Hazánkat 1134 településéről képviselték a résztvevők. 

Az esemény célba érkezőit mindhárom versenyszámban egyedi éremmel és a szponzoroknak köszönhetően gazdag célcsomaggal várták a szervezők, emellett különböző programokkal, játékokkal kedveskedtek a helyszínre érkezőknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában