Balatoni vitorlázók az olimpián

2024.07.14. 18:15

Búcsú Vadnaiéktól, lélekben rengetegen vannak velük (képgaléria)

Hatalmas támogatással, rengeteg fiatal részvételével indították jelképesen útnak vasárnap Balatonfüreden Érdi Mária és Vadnai Jonatán vitorlázó olimpikonokat a párizsi ötkarikás játékokra.

Horváth Gábor

Jonatánnak ez lesz az első ötkarikás szereplése, Érdi már ott volt 2016-ban Rio de Janieróban, majd a tokiói olimpia mezőnyében is szerepelt

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Tekintélyes tömeg gyűlt össze a balatonfüredi Kékszalag Portban, ahol ünnepélyes keretek között köszöntötték hazánk két vitorlázó olimpikonját, Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt. Ők ketten képviselik Magyarországot a franciaországi ötkarikás játékokon, a vitorlásversenyeknek Marseille ad otthont.

Vadnai Jonatán a Balatonfüredi Yacht Club vitorlázója, Érdi Mária – aki nem volt ott a helyszínen, videóhívással kapcsolódott be a beszélgetésbe – az MVM SE kötelékébe tartozik, de ő is Veszprém vármegyei kötődésű. Jonatánnak ez lesz az első ötkarikás szereplése, Érdi már ott volt 2016-ban Rio de Janieróban, majd a tokiói olimpia mezőnyében is szerepelt.

Elsőként Berecz Zsombor szövetségi kapitány üdvözölte a megjelenteket, valamint, ahogy fogalmazott, „Magyarország két legjobb vitorlázóját”.

Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke megköszönte a versenyzők, illetve segítőik munkáját, az olimpiai felkészülést. Azt kérte mindenkitől, hogy támogassák a vitorlázókat, de ne tegyenek rájuk túlzott elvárást. – A közönség mindenben mögöttetek áll – jelentette ki.

– Büszke vagyok, hogy ilyen kvalitású versenyzők, ilyen személyiségek képviselik hazánkat az olimpián – mondta Berecz Zsombor, aki kiemelte: ezzel a rendezvénnyel az a cél, hogy kellő erőt adjanak a harchoz. – Bár egyszemélyes hajóban vitorláztok, lélekben sokan vagyunk veletek – tette hozzá. Felvetette: a mi vitorlázóink egy tenger nélküli országot képviselnek. 

– Jólesik, hogy ilyen sokan eljöttetek, köszönjük a támogatást. Tenger nélkül kicsit több lemondással jár ez a sport, de most már olyan háttér áll mögöttünk, ami megkönnyíti a munkánkat. Azt gondolom, hogy megfelelően fel tudtunk készülni, és a tengeri országok sportolóival is felvesszük a versenyt – fogalmazott Vadnai Jonatán.

– Köszönjük a szép szavakat. Nincs tengerünk, de szerintem nem feltétlenül jó, ha valaki mindent megkap. A nehéz pillanatok formálnak minket, ez egy ilyen akadály, ha a legjobb akarsz lenni, át kell ugrani rajta. A Balaton egyébként az egyik kedvenc helyem a vitorlázáshoz, ez nem negatív dolog – jelentette ki Érdi Mária.

Mindkét sportoló megköszönte a pályafutásukat támogatók segítségét, majd felelevenítették a kezdeteket. Jonatán például gyerekként edzett hóesésben is a Balatonon, Mária karrierje másként alakult, neki akadt egy nagy ugrása: 2012-ben indult először versenyen, négy évvel később pedig már olimpikon volt.

– Minden reggel úgy kelek fel, hogy jobb vitorlázó szeretnék lenni. Mindig a maximumot akarom kihozni magamból – mondta a 2023-ban az év női sportolójának választott, 26 éves világbajnok kiválóság.

– Hatéves koromtól kezdve máig a gyerekkori álmomat követem – emelte ki Jonatán, hozzátéve: szereti ezt a munkát, hiszen szép a környezet, egészségesen él, a célok pedig nagyok.

Mind a ketten kiemelték az olimpia jelentőségét, különlegességét. Ahogyan az is szóba került, hogy ötkarikás indulásuk, sikereik inspirálják a fiatal magyar vitorlázókat. Ez jól látszott a helyszínen is, Érdi Mária és Vadnai Jonatán nem véletlenül népszerű az új generáció körében, érződött, remek példaképek a fiatalok előtt.

Az esemény zárásaként gyerekek üzentek az olimpikonoknak. Csapatonként egy-egy mondattal készültek a vitorlázó fiatalok, ezeket az üzeneteket mikrofonba mondták, majd később ráírták egy nagy méretű magyar zászlóra, amelyet elvisznek az olimpiára. Volt köztük olyan, amely éremszerzésre biztat, valaki pedig csak egyszerűen azt üzente, hogy „laza kézzel, privát széllel”, ami nagy derültséget váltott ki a hallgatóságból.

A közönség egy óriási „hajrá, magyarok” kiáltással búcsúzott a két olimpikontól.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában