Ráhangoló megmérettetés

2024.07.16. 14:00

Bemelegítő vitorlásverseny a Kékszalag előtt

Néhány nappal az 56. Kékszalag előtt az utolsó felkészülési lehetőséget jelentette a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) által rendezett Horváth Boldizsár-emlékverseny, amely egyben az idei Yardstick Trophy és a BYC Szombati Regatták harmadik viadala volt. A viadalon 76 hajó 322 vitorlázója vett részt – közölték a BYC illetékesei.

Kovács Erika

 Azt írták, a meteorológiai előrejelzés 10–12 csomós északi-északnyugati szelet ígért, a tízórás rajtra öt-hat csomóval fújt, de a Tihany–Hajógyári-öböl szakaszon már alig volt légmozgás. Kevés szél megmaradt, így nem kellett pályát rövidíteni, három hajó kivételével mindenki, azaz 73 hajó teljesítette a távot. A katamaránok hamar elhúztak a mezőnytől, őket eleinte a Principessa, az Avatar II és a Trentasette követte. Paloznak előtt az utóbbi két hajó között kialakuló páros verseny végig kitartott. Az első bójánál majd a tihanyi pályajelnél is a Trentasette minimális előnnyel vezetett, de a hajógyári szakaszon az Avatar kikerülte és végzett az élen a hagyományos egytestű hajók között. Abszolútban a MLS Raiffeisen Fifty-Fifty katamarán új rekorddal (40 perc 47 másodperc) győzött a második Sailing Team RSM Hungary és a harmadik Nanushka előtt.

A viadalon 76 hajó 322 vitorlázója vett részt
A viadalon 76 hajó 322 vitorlázója vett részt
Fotó: Balatonfüredi Yacht Club

Izgalmas volt a Flaar 18-asok versenye, ahol a ButterFlaar háromperces előnnyel ért célba. A csoportokon belül főleg az egy osztályba tartozó hajók vetélkedése jelentett valódi küzdelmet. Józsa Márton, az MLS Raiffeisen Fity-Fifty kormányosa azt mondta: „Felkészülési versenynek szántuk a Horváth Boldizsár regattát a Kékszalag előtt, szép időben jót vitorláztunk. 

– Végig izgalmas versenyt vívtunk a Trenasettével. A BYC-s fiatalokból álló csapat kiválóan teljesített, a kétszeres olimpikon Hajdu Balázs pedig hibátlan hajóvezetéssel segítette a győzelmünket. A srácoknak nagy élményt jelentett a vitorlásikonnal egy hajóban versenyezni – összegzett Varga Lajos, az Avatar II. kormányosa. 

Néhány nappal az 56. Kékszalag előtt az utolsó felkészülési lehetőséget jelentette a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) által rendezett Horváth Boldizsár-emlékverseny
Néhány nappal az 56. Kékszalag előtt az utolsó felkészülési lehetőséget jelentette a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) által rendezett Horváth Boldizsár-emlékverseny
Fotó: Balatonfüredi Yacht Club

– Sokáig vezettünk, de Tihany után az Avatar II. gyorsabb volt. Az utolsó szakaszon sikerült ugyan csökkenteni a hátrányunkat, de a befutóig sajnos már nem értük őket utol – fogalmazott Lacsny Gergő a Trentasette képviseletében.

A regatta nevezési ajándékait a 18 év feletti versenyzőknek a Lázár Pince biztosította, a 18 év alattiaknak pedig a BYC. Ezenkívül értékes ajándékokat is átadtak. 

Horváth Boldizsár (1897-–1970) ortopéd sebész, az orvostudományok kandidátusa; aktív sportoló, ismert balatoni vitorlázó volt. Az örvényesi temetőben nyugszik. Emlékére a Balatonon vitorlásversenyt rendeznek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában