Értékelés

2023.12.17. 16:18

Történelmi siker és meglepetés vereség – ilyen volt a Telekom Veszprém ősze

Eseménydús őszi fél évet tudhat maga mögött a Telekom Veszprém kézilabdacsapata. A bakonyiak augusztus 26-án kezdték a szezont, és december 9-ig összesen 23 tétmérkőzésen (a felkészülési találkozókkal együtt 30 találkozónál jár a gárda) léptek pályára.

Horváth Gábor

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A 23 meccsből 20-at megnyert a Veszprém, amely három vereséget számlál. Az NB I-ben 13 bajnokin hibátlan maradt az alakulat, amely a legnagyobb rivális otthonában, Szegeden is simán nyert. Ami a „kisebb” mérkőzéseket illeti, idén minden alkalommal nagyon hajtott a Telekom, lazsálásnak nyoma sem volt, ezt bizonyítja a plusz 211-es (!) gólkülönbség. A bakonyiak 49 találatot lőttek a Gyöngyösnek, 45-öt a Fradinak, 51-et az Egernek, 46-ot a Balatonfürednek, a „kis” Veszprém pedig 54-szer kapitulált ellenük.

Bajnokok Ligája: álomszerű kezdés 

Ami a Bajnokok Ligáját illeti, álomszerűen kezdett a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban a Telekom, amely a csoportkör nyitányán simán verte a címvédő SC Magdeburgot Németországban. A folytatásban a Montpellier hazai két vállra fektetése sem okozott gondot, a dán GOG otthonában viszont megakadt a gépezet. Utóbbi találkozón látszott először sebezhetőnek idén a veszprémi csapat, amely aztán simán hozta a papírformát a Porto és a Plock ellen otthon. Ezután jött a Barcelona elleni idegenbeli rangadó, amikor a veszprémiek fantasztikus teljesítménnyel történelmi sikert arattak. Remiliék vendégként ütötték ki a katalánokat, a folytatásban pedig idegenben és hazai pályán sem adtak esélyt a B csoportban sereghajtó szlovén Celjének. Ekkor szép volt minden, az őszi hajrá viszont nem úgy sikerült, ahogyan azt a bakonyiak eltervezték. A Barcelona egy óriási meccsen visszavágott, és egy góllal nyert a Veszprém Arénában, ám itt nem a vereség volt a fájó, hanem az, hogy a csapat és a közönség között megszakadt a harmónia. 

A Telekom a harmadik helyen 

A történet ismert, Rodrigo Corrales kapus kiakadt azon, hogy a szurkolók cseréje, Ignacio Biosca nevét skandálták. Az ügyből kisebb botrány kerekedett, a vezetőség és a drukkerek egymásnak üzengettek. Nem tudni, hogy ennek volt-e hatása a csapat plocki teljesítményére, mindenesetre a gárda fásultan kézilabdázva, meglepetésre, 37-30-as lengyelországi vereséggel zárta a BL-őszt. A Telekom a harmadik helyen áll csoportjában a Barcelona és a Magdeburg mögött.

Ami a játékot illeti, Momir Ilics legénysége a fél év nagy részében dominálta mérkőzéseit, kemény védekezésből kiindulva gyors kézilabdát tudott mutatni. Erre az ellenfeleknek nemigen volt válaszuk, ha mégis, a keret remek forgatásával és néhány taktikai húzással a bakonyiak egészen egyszerűen „bedarálták” a riválist. Talán még sosem volt ilyen hosszú a csapat kispadja, a szakvezetés nagyszerű képességű játékosokkal tud dolgozni, méghozzá többel is egy-egy poszton. A mély keret pozitívumai egyértelműek, de hátrány is akad, ez pedig a megfelelő versenyeztetés nehézsége, és itt nemcsak a játékpercek számítanak, hanem az is, hogy mindenki érezze, fontos, értékes tagja az együttesnek. Aki ugyanis hátrébb szorul a rangsorban, hajlamosabb visszaesni mentálisan, ezzel párhuzamosan játékban is. Ez megfigyelhető a sérülésből visszatérő Jahja Omarnál vagy Kentin Mahé esetében (jövő nyáron mind a ketten távoznak), kérdés, ők tavasszal mennyire tudják segíteni a társakat. 

 

Telekom Veszprém
Momir Ilicsék készen állnak arra, hogy címeket nyerjenek, de ehhez sok mindennek össze kell állnia a folytatásban
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A spanyol hálóőr formáján sok minden múlhat tavasszal

A következő hónapok másik fehér foltja az a kapusposzt. A gondok ott kezdődtek, hogy az előző évad végén Vladimir Cupara váratlanul távozott, az egyedül maradt Rodrigo Corrales mellé végül Ignacio Bioscát és Nagy Benedeket sikerült „berántania” a keretbe az ebből a szempontból nehéz helyzetbe került vezetőségnek. Nem nézett ez ki rosszul, de Corrales gyengén kezdte a szezont, amelyet Biosca csak kis részben tudott a BL-ben ellensúlyozni. Amikor pedig Corrales – akit sérülés is hátráltatott – kezdte összeszedni magát, jött a már említett eset a szurkolókkal. A spanyol hálóőr formáján sok minden múlhat tavasszal, a ki-ki meccsek (ezt láthattuk itthon a Barcelona ellen is) sokszor a kapusteljesítményeken dőlnek el. Corralesre, az első számú portásra tehát komoly teher hárul.

Ki-ki meccsből pedig nagyon sok lesz a folytatásban. Tisztelve a Szegedet, itthon a bajnokságban és a kupában magasan a Veszprém a legesélyesebb, a Bajnokok Ligájában viszont iszonyatosan nehéz összecsapásokon keresztül vezet az út a négyes döntőig, vagy még tovább, annak a legvégéig. Ahová a szezon előtt a szurkolók álmodták a csapatot. Folytatás februárban. 

Addig is marad a hógolyócsata, ahogy legutóbb december elején vívtak egymással hógolyócsatát a csapat játékosai: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!