Az egyesület megmentése a tét

2023.04.13. 18:00

Újabb hiány a tapolcai TIAC háza táján

Amint arról lapunkban már három hónappal korábban írtunk, a több mint száz utánpótlás-sportolót gondozó Tapolcai Ifjak Atlétikai Clubja (TIAC) futballegyesület anyagi gondokkal küzd. A vizsgálatok most újabb hiányosságot tártak fel. Erről tartott sajtótájékoztatót Dobó Zoltán polgármester és a klub elnöke, Rédli Károly.

Tóth B. Zsuzsa

Rédli Károly és Dobó Zoltán az ügyben első alkalommal tartott satótájékoztatón a sportpályán. Azóta újabb hiányosságra derült fény

Forrás: archív

Korábban arról beszéltek, hogy a 2022–23-as évi szakági támogatási rendszerből mintegy húszmillió forint hiányzik. Mostanra kiderült, hogy a város legrégebbi sportegyesülete háza táján újabb, mintegy nettó húszmillió forintos hiányt találtak. Dobó Zoltán elmondta, hogy a TIAC életében az elmúlt időszakban a műfüves pálya építése volt a legnagyobb beruházás, taós finanszírozásból.
– Ezzel kapcsolatos a hiány, amely egy közel húszmillió forint nettó összegű, vélelmezett földmunka-kifizetés miatt keletkezett. Csakhogy erről a kivitelezést vezető műszaki ellenőr nem tud semmit, és magunk sem láttunk ilyet. Tapasztalatunk szerint a több ezer köbméter föld eltávolítása nem történt meg – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a nyomozóhatóságot arra kérik, hogy ebben az ügyben is vizsgálódjon. Feljelentést tesznek, a hatóságokra bízzák, hogy kiderítsék, elvégezték-e a munkát. Az előző hiány tekintetében a nyomozóhatóság már megalapozott gyanúval nyomoz, tanúkat is meghallgattak. Összességében 60 millió forintot is kitehet a sor, ami a hiányt illeti, és még nem tehetnek pontot a folyamat végére.
Rédli Károly úgy fogalmazott, hogy több körülmény utal arra, hogy a munkák elvégzése kapcsán kétségek merülhetnek fel.
– A bruttó több mint 24 millió forint döntő hányadát ki is fizették, de teljesítésigazolás nincs róla. Feljelentéskiegészítés szükséges, ez nyilvánvaló. A pályázati támogatás miatt szigorú szabályok szerinti elszámolás alá esik a beruházás. Az MLSZ minden ilyen esetben felülvizsgálja az elszámolást, és ha kell, hiánypótlást kér. Mi pedig nem tudunk elszámolni, és még az is lehet, hogy az egyesülettől, mint partnertől visszakövetelik az összeget. Nem tudjuk megvárni a nyomozás eredményét, amely akár több év is lehet, ezért előbb kell az ügy végére járnunk – mondta az elnök.
Beszélt arról, is, hogy mivel a könyvvizsgáló korábban a mögöttes tartalmat, az egyes elemek végrehajtását nem el- lenőrizte, ezért nem derült fény a hiányosságokra. A közelmúltban külső könyvvizsgálót kértek fel a dokumentáció átvizsgálására a 2015–2022 közötti időszakot illetően. Az eredmény szerint több mint 19 millió forint hiányzik az egyesület számlájáról.
– A korábbi elnök felelősségét vetik fel ezek a tények, az ő kezén mentek keresztül a pénzügyek. Azonban az egyesület ma is működik, bár a felnőttcsapatot vissza kellett léptetnünk. Az utánpótlás-korosztály 19 éves korig dolgozik, és közben keressük a lehetőséget az egyesület megmentésére. A műfüves pálya  2021 végére elkészült, akkor még a korábbi elnök regnált. Az elszámolást ez év nyarán kell leadni, és ki vagyunk téve a veszélynek, hogy hiánypótlásra lesz szükség, miközben a számlákat nem tudjuk beadni, és előfordulhat, hogy vissza kell fizetni a pénzt. Sok tízmillió forint visszafizetésének terhe lebeg a fejünk felett. Ezért is fontosak a vizsgálatok, hogy elébe menjünk a hiánypótlásnak. Természetesen a szövetséget továbbra is tájékoztatjuk mindenről, ahogy eddig is tettük – mondta Rédli Károly lapunknak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában