Másodszor szerepelhet ötkarikás játékokon

2022.01.07. 07:00

Közeleg a téli olimpia, nagyon készül a veszprémi sífutó

Kemény, részben magaslati felkészülést követően november végétől minden héten versenyzett Kónya Ádám sífutó, akinek a célkeresztjében mostantól elsősorban a pekingi olimpia van.

Horváth Gábor

Kónya Ádám nemrég Drezdában szerepelt, pályafutása első világkupáján vett részt

Forrás: Facebook

Pályafutása második olimpiájára készülhet a Veszprém Sí Egylet sífutója, Kónya Ádám. A 29 éves sportoló – aki négy éve a dél-koreai Phjongcshangban Veszprém megye első téli olimpikonjaként szerepelt – eredményes évet tudhat maga mögött, és az idei szezonja is sikeresen zárulhat. 
Az idény fő fogása természetesen a téli olimpia, amelyet február 4. és 20. között rendeznek Pekingben, de az elmúlt hónapokban sok minden más is történt a legjobb magyar sífutóval. 
– Október végétől Spanyolországban magaslati edző­táborban vettünk részt, ami nagyon jól sikerült. Azután itthon tréningeztünk, majd Olaszországban mentünk hóra. November végén elkezdődtek a versenyek, az első három hétvége nagyon rosszul ment, de aztán egyre jobb formába tudtam lendülni – tekintett vissza a Napló kérésére Kónya Ádám. 
A sportoló pályafutása során először szerepelt világkupán, a drezdai megmérettetés jól sikerült, majd Svájc felé vette az irányt. A Tour de Ski első két napján állt rajthoz, a remek hangulatú viadalon (míg Drezdában nem voltak nézők, Svájcban nyitott volt a verseny) szintén jól ment Ádámnak, aki továbbra is versenyben van, miközben fél szemmel már az ötkarikás játékokat figyeli. 
– Az olimpia előtt edző­tábort tartunk majd, várhatóan január végén vagy február elején utazunk Pekingbe. Az utazás megszervezése nem könnyű, ahogyan egyelőre a helyszínről, annak időjárási viszonyairól is kevés az információ. Az elsődleges célom az, hogy jobban szerepeljek, mint négy évvel ezelőtt. 
A Pekingben rendezendő, XXIV. téli olimpiai játékokra jelen állás szerint tizenegy magyar sportoló utazik (a Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása alapján néhány kvóta ehhez még szerez­hető). A sífutóknál Kónya Ádámon kívül – akit 2021-ben a legjobb magyar sífutónak választottak, immáron nyolcadik alkalommal – Pónya Sára képviseli majd hazánkat Kínában. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!