Izgalmas hajrá

2019.07.24. 07:00

Európa-bajnoki indulást ért az első helyezés Ajkán

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy minden idők egyik legnívósabb sakkversenyét rendezték nemrég Ajkán. A IV. Csaba Árpád Emlékverseny, amely egyben rapid magyar bajnokság is volt, válogatott játékosokat, mestereket, egyben számos tehetséges fiatalt vonultatott fel.

Horváth Gábor

Fotó: Penovác Károly/Napló

Száznegyvenhat induló – ez kiemelkedő létszám egy sakkviadalon, másrészt rekord a Csaba Árpád Emlékversenyen, amelyet negyedik alkalommal hívtak életre Ajkán.

Csaba Árpád versenyigazgató, aki édesapja helyi sakkörökségét kívánta annak idején továbbvinni a rendezvénnyel, lapunknak elmondta: nagyon örül neki, hogy ilyen sokan választották ezt a programot a versenynaptárból, és nem mellékes az sem, hogy igen nívós mezőny gyűlt össze. Közel húsz nagymester ült asztalhoz, a résztvevők majdnem fele címviselő volt.

– Számomra az a legfontosabb, hogy mindenki elégedett volt, tényleg remek hangulatban, sportszerű körülmények között zajlottak a küzdelmek. Minden évben növekszik a létszám, méghozzá dinamikusan, s ez a legjobb bizonyítéka annak, hogy szeretnek idejárni a sakkozók. Idén már több, mint tíz szponzorunk volt, ami egyrészt azért pozitív, mert komoly díjakat tudtunk adni, másfelől sokan azért állnak be a támogatók sorába, mert szeretnék édesapám emlékét ápolni – fogalmazott Csaba Árpád, akinek a munkáját Czingler Sándor és Mihályfi Gábor segítette a szervezésben.

A magyar bajnoki címet (amely egyébként rapid Európa-bajnoki indulást ért) ezúttal Gledura Benjámin szerezte meg, remek hajrával megelőzve a sokáig vezető Almási Zoltánt. A harmadik helyen az Ajkai Bányász SK kiválósága, Czebe Attila végzett.

Az ajkai rangsorban Horváth Péter lett a második, Jakab Attila a harmadik.

Balról: Szabó László, Czebe Attila, Gledura Benjámin, Almási Zoltán, Csaba Árpád Fotó: a szervezők

A versenyigazgató kiemelte, a helyi fiatalok remekül teljesítettek: az ajkai Gaál Zsóka lett megyénk legjobb 14 éven aluli játékosa. Bányászos csapattársa, Pásti Áron is jól szerepelt.

A veszprémi nevelésű, ma már szintén Bányász-játékos Kolimár Kristóf az U12-es korosztályban lett első.

Mellettük meg kell említeni a szenior-győztes Hardicsay Péter nevét is.

Az emlékverseny rangját mutatja, hogy az ünnepélyes díjátadón Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke is részt vett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában