sakk-matt

2018.08.06. 11:11

Európa-bajnoki címet szerzett az ajkai Gaál Zsóka

Rapid sakk Európa-bajnoki címet szerzett az ajkai Gaál Zsóka a Nagyváradon rendezett kontinenstornán.

Horváth Gábor

Gaál Zsóka veretlenül lett első a nagyváradi rapid sakk Európa-bajnokságon korosztályában Fotó: Gaál Renáta

Augusztus elején a romániai Nagyvárad adott otthont a rapid (15 perc+10 másodperc) sakk Európa-bajnokságnak, amelyen 12 korcsoportban közel 350-en indultak. A magyar kontingens 30 főt tett ki, a mieink két érmet szereztek. Nagy büszkeség, hogy az egyik, méghozzá a legfényesebb, az ajkai Gaál Zsóka nevéhez fűződik.

Gaál Zsóka veretlenül lett első a nagyváradi rapid sakk Európa-bajnokságon korosztályában Fotó: Gaál Renáta

A 11 éves tehetség az U-12-es korosztályban versengett, első kiemeltként várta a megmérettetést, amelyre a július végi ajkai Csaba Árpád emlékverseny jelentett remek felkészülést.

- Zsóka veretlenül menetelt, végig vezette a versenyt, magabiztosan nyerte az Eb-t. A megszerezhető kilenc pontból mindössze kétdöntetlent engedélyezett kortársainak. A legfőbb vetélytárs a két orosz induló, és a második helyen rangsorolt szlovén játékos volt.Közülük az egyik orosz és a szlovén sakkozót a verseny korai szakaszában sikerült legyőzni, a másik rivális orosz játékossal pedigizgalmas partiban döntetlent ért el Zsóka – foglalt össze az ajkai hölgy édesapja, Gaál Sándor, aki hozzátette: köszönik Csörsz Ferencnek, a Magyar Sakkszövetség főtitkárának a segítséget. Jelenléte, nyugodtsága, biztatása rengeteget segített Zsókának.

A nagyváradi kontinenstorna másik magyar érmét Kozák Ádám szerezte, ő második helyen végzett az U-16-osok mezőnyében.

Gaál Zsóka a folytatásban, némi pihenőidőt követően Lettországban ül asztalhoz, Rigában a hosszú partis korcsoportos Európa-bajnokságon képviseli Magyarországot.

Zsókának sűrű az idei versenyprogramja, a kiváló sakkozó ebben az évben szerepelt már Fehéroroszországban és Németországban, a lett Eb után Spanyolországban világbajnokság (U-12) vár rá, majd az U-20-as, törökországi vb-n is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!