szeniorok

2017.09.14. 15:13

Minden dobószámban győzni tudtak a világbajnokságon

Ahány számban csak elindult, ott diadalmaskodott Gosztolai Mária és Benes Magdolna szenior dobó a tatai LSW-WTC Speciális Dobószámok Világbajnokságán.

B. Virág Rita

Ezt a viadalt minden második évben rendezik meg a tatai edzőközpontban, a köztes esztendőkben Németország ad otthont a megméretésnek.

Az idén Tatán volt a sor, hogy vendégül lássa a különleges dobószámok specialistáit.

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) színeiben indult Gosztolai Mária, aki négy számban állt rajthoz.

A dobó a súlylökés ötpróbán, amelyet szaknyelven shotoramának hívnak a W70-es kategóriában új világcsúcsot ért 45.72 méterrel. A régi világrekord 40.40 méter volt, tehát a balatonalmádi sportoló jócskán megjavította az addigi csúcsot.

A további számokban is szép eredményeket könyvelhetett el: diszkosz hárompróbán, ezt shockoramanak nevezik, 50.26 méterrel, antik diszkoszban 17.96 méterrel, míg nehézkalapácsban 11.16 méterrel szerzett világbajnoki aranyérmet.

A képen a tatai speciális dobó-világbajnokság résztvevőinek egy csoportja. Benes Magdolna jobbról az első, Gosztolai Mária az állósorban jobbról a hatodik Fotó: a szervezők

A VEDAC másik indulója, Benes Magdolna öt számban állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

A W60-as kategóriában nehézkalapácsban 13.08 méterrel, antik diszkoszban 13.68 méterrel, egykezes láncos súlyvetésben 18.20 méterrel, súly magasba dobásban 3.70 méterrel, míg shotoramaban 41.90 méterrel érdemelt ki világbajnoki aranyérmet.

A tatai versenyt követően a két szenior dobó Szlovéniában, Plujban mutatta meg tudását a Hat ország viadalán. A vetélkedőre minden nemzet nemenként a két legjobb szenior atlétáját küldi. A szabályok szerint minden sportoló eredményét egy táblázat szerint felszorozzák, az így kapott pontokat összesítik.

Tavaly a nőknél Magyarország harmadik helyen végzett, s most Benes Magdolna és Gosztolai Mária hasonló sikernek örülhetett.

Előbbi kalapácsvetésben 35.77 métert ért el, utóbbi súlylökésben 9.50 méterig, diszkoszvetésben 25.41 méterig jutott, s ezzel összesítésben a harmadik helyen zártak Ausztria és Csehország mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!