Gála az Agórában

2024.04.21. 18:00

A néptánc azt jelenti, hogy öröm (képgaléria)

Az Agóra Kulturális Központ színházterme adott otthont szombaton annak a gálának, mellyel a veszprémi néptánc félévszázados történetét ünnepelték, benne természetesen a sok nagyszerű egyéniséggel, táncossal, pedagógussal és a Veszprém–Bakony Táncegyüttessel, amely a Honvéd–Bakony és a Veszprém Táncegyüttes összeolvadásával 11 éve jött létre. Az eseményre akkora volt az érdeklődés, hogy két előadás is telt házzal ment.

Juhász-Léhi István

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kora esti megnyitójában elmondta, az, hogy mit jelent és jelentett az elmúlt 50 év ennek a városnak az életében a néptánc kapcsán, az itt van velünk szemben a színpadon, mert minden szónál többet jelent az az előadás, amivel szembesülünk majd. 

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 50 évben valamilyen módon részesei voltunk annak, ami Veszprémben a néptáncot jelenti. A városvezetőnek a népzenéről és a néptáncról az öröm jutott eszébe, és a találkozások, ahogy régi ismerősök egymás nyakába borulnak. Ugyanakkor szerinte nagyszerű szembesülni minden egyes előadáson azzal, hogy milyen fantasztikus a Kárpát-medencei népzenénk, néptánckincsünk. 

Ennek kapcsán Kovács "Cimbi" Norbert, a Veszprém–Bakony Táncegyüttes karizmatikus vezetője felvázolta a közösség múltját, benne a kitűnő táncpedagógusokkal, szenvedélyes táncosokkal, akiket a néptánc és a népzene iránti szerelem mellett az élmények hoztak és tartottak, tartanak össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában