Helyi kultúra

2023.09.27. 07:00

Életre keltik Petőfit

Szeptember 30-án 13 órától látható a Káli Fecske Kulturális Központban a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című Petőfi Zenei díjas produkció.

Tóth B. Zsuzsa

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozás, Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő ereje és a költő alakja is megelevenedik a koncertszínházi előadásban, amely eddig hét vidéki helyszínen, csaknem 5000 diák előtt mutatkozott már be kirobbanó sikerrel. A „Petőfi Zenei Díj – Az év zenei eseménye” díjat elnyert produkció őszi országjáró körútjának második állomásaként Salföldre érkezik a Petőfi 200 – Közös jó a szabadság című programsorozat keretében. Az ingyenes előadás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült. 

Most Balassagyarmat, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nyíregyháza, Szolnok, Debrecen és Esztergom után a Balaton-felvidékre érkezik. A sodró lendületű, modern koncertszínházi előadás gerincét a költő versei adják. Ezek közül kilencet – a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTKA) felkérésére – népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukhoz illeszkedően. Videoklipek is készültek a megzenésített versekhez, amelyek ugyancsak megjelennek a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében megvalósuló egyórás színdarabban. A darab szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A színpadi mű ötletét Schmidt Mária történészprofesszor, a KKETTK Alapítvány főigazgatója adta. 

Petőfi Sándor szerepében Berettyán Nándort láthatják a nézők, Szendrey Júliát Katona Kinga alakítja, a narrátor Berecz István lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában