Gyermekrajzok

2022.10.22. 10:00

Három testvérváros diákalkotásai egy zirci kiállításon

Festett hajó több ország jellegzetes épületeinek fotóival, mosolygó szájjal, vidám szemekkel megelevenített mezők, házak rajzokon – így képzelik el az Európai Uniót a gyerekek.

Rimányi Zita

Vándorkiállítás érkezett Zircre, több gyerekalkotó oklevelet kapott a pohlheimi polgármestertől, Andreas Rucktól, többek közt Gurobi-Zab Zorka Fotó: Pesthy Márton

Az uniós összetartozás gondolata volt a témája a felhívásnak, amire három város diákjai készítettek alkotásokat. A műveikből összeállított tárlat Zircre érkezett.   

Pohlheimnek testvérvárosa Zirc és az ausztriai Admont is. A németországi település kezdeményezte, hogy közös vándorkiállítást állítsanak össze általános és középiskolások rajzaiból, festményeiből, montázsaiból. "Sok képen templom látható, ami az európai kereszténység hagyományos összetartó erejét jeleníti meg, emellett az szembetűnő a gyerekek ábrázolásain, hogy világunk, kontinensünk valóban sokszínű rajtuk – jegyezte meg Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a tárlat megnyitóján. Ottó Péter zirci polgármester arról beszélt, hogy a művészet hasonlóképp összeköti az európai településeket, mint az utak, a kultúra útján erősíthetők a városok közti kapcsolatok, amelyek tartalommal töltik meg az Európai Unióra jellemző testvériséget. A konkrét közös akció előnyét abban látja emellett, hogy gyerekek munkái juthattak el több országba. 

Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója házigazdaként mondott köszöntőt. Büszke arra, hogy jó kapcsolatot ápolnak több intézménnyel, helyben és a határokon túl, örül, hogy otthont adhatnak a vándorkiállításnak, ami bizonyítja, képesek együtt dolgozni városok, iskolák. Elhangzott, hogy a tradíció négy részre bontható: tudományra, filozófiára, vallásra és művészetre. Így egy pici darabja, ami összetartja az uniót, megjelenik a képeken – jegyezte meg Rákóczi Zoltán, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola pedagógusa.

A tárlaton a Reguly-iskola és a III. Béla-gimnázium diákjainak alkotásai is láthatók, mintegy negyven művet mutattak be a zirci gimnázium műteremgalériájában. Több gyerekalkotó oklevelet vehetett át Andreas Ruck pohlheimi polgármestertől. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában