Őszintén a tragédiáról

2020.09.20. 11:00

Trianonra emlékeztek a veterán repülők

A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete és az Agóra Trianon 100 elnevezéssel közösen rendezett megemlékezést az Agóra Kulturális Központban.

Juhász-Léhi István

Nagy Szabolcs egyetemi oktató, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese tartott előadást

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Soós Lajos nyugállományú alezredes, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke a megnyitó előtt a Naplónak elmondta: a pandémia miatt nem tudták június 4-én megrendezni megemlékezésüket, így került őszre az időpont. Kérdésre válaszolva elhangzott, egyesületük elsősorban a hagyomány­ápolásra fókuszál.

– Azokat a hagyományokat ápoljuk, amelyek a repüléshez és az ejtőernyőzéshez kötődnek – nyilatkozta. – Elsőre talán távolinak tűnhet Trianon emléke tőlünk, de nem így van. Úgy volt, hogy Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy is itt lesz velünk, ám a járvány miatt ez nem jöhetett össze. Így jutottunk el Nagy Szabolcshoz, aki első felkérésre igent mondott.

Soós Lajos hangsúlyozta: száz esztendő ugyan eltelt, ám minden oldalról, őszintén nem sikerült feltárni a trianoni békediktátumhoz vezető okokat. Szerinte elképzelhető, hogy újabb száz év sem lesz elég arra, hogy kiderüljenek az 1920. június 4-ig vezető okok. Dicső, vagy legendás korszakot nem akart kiemelni a honi vadászrepülés történetéből, de beszélt Vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlósról, az egykori Magyar Királyi Honvéd Légi­erő legeredményesebb vadászpilótájáról, aki szolgálata során 30 igazolt győzelmet ért el.

Nagy Szabolcs egyetemi oktató, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese tartott előadást Fotó: Nagy Lajos/Napló

Előadást tartott Nagy Szabolcs egyetemi oktató, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese, az MTA Lendület Trianon 100 munkacsoport tagja. Az eseményen fellépett Gál Nikolett és Kádárné Hegedűs Veronika énekesek, Starkné Nagy Jusztina versmondó, imát mondott Oláh Emil ezredes, kiemelt vezető tábori lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában