könyvbemutató a múzeumban

2019.04.03. 16:00

Tényfeltáró mű jelent meg az ajkai vasúti robbantásról

A mai napig fennálló ellentmondásos feltevések, tévhitek eloszlatására, a valós események hiteles bemutatására Herczeg József megírta A Hamusics-ügy című tényfeltáró könyvét, melynek bemutatóját a múzeumban tartották a közelmúltban.

Borsos Renáta

Herczeg József és Vesztróczy László a Hamusics-ügyet elemezte

Fotó: Györkös József

A szerző egy 53 évvel ezelőtti, az ’56-os forradalom 10. évfordulójának emlékére szervezett ajkai vasúti robbantáshoz kapcsolódó ügyet dolgozott fel, valós dokumentumok alapján.

Herczeg József és Vesztróczy László a Hamusics-ügyet elemezte Fotó: Györkös József

A robbantás hazánkban az utolsó politikai kivégzéshez vezetett 1967 februárjában. A szerző, az egykoron alezredesi rangban tevékenykedő rendőrkapitány írt már többször a rendőrségnek, a szakmának hasznos anyagokat. A Hamusics-ügy megírásakor az igazság feltárásának szándéka vezérelte.

A bemutatón beszélgetőpartnereként Vesztróczy László nyugalmazott tanár a tényekről, Hamusics János alakjáról, szándékáról kérdezte a szerzőt, aki többek között a bűnügyi iratokból tájékozódott. A könyvben olvasható, hogy a kommunista diktatúra megbuktatása érdekében Hamusics János fiatal bányász, robbantómester társaival együtt nemet mondott az akkori politikára. Vasúti robbantásukkal egy új felkelést kívántak elindítani, kivívva azáltal az ország szabadságát. Az akkori rendszer ellen harcoltak, felléptek a kommunizmus megbuktatása érdekében. Hamusics János személyiségéről, a robbantás, majd a nyomozás menetéről részletesen beszámolnak a könyv sorai. A kötet bemutatóján a szerző olyan kuriózumokat osztott meg érdekességképpen, melyek minden bizonnyal olvasásra késztetik az ügy részleteit tudni vágyókat. A szerző végül a jövőbeni terveiről is beszélt. Már körvonalazódik új könyve, a Zsarusors, melyben érdekfeszítő rendőrségi ügyeket, életutat oszt meg majd olvasóival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában