Szelektív szigetek

2024.10.16. 07:00

Csak a papírgyűjtőkből csordul ki a szemét – Várható változás? Utánajártunk

Négy hulladékgyűjtő edény egymás mellett és rendre csak egy van tele dugig: a papírgyűjtő. Ha ürítik a szelektív szigetek kukáit, megint csak ez az egy lesz tele újra gyorsan, csaknem kicsordul belőle a karton. Olvasónk szerint könnyű a megoldás, a nagyobbat jelöljék ki papírgyűjtőnek, ne a műanyagost és a szolgáltató is válaszolt a témában korábban elküldött kérdésünkre. 

Rimányi Zita

Ahogy olvasónk, mi is rendre azt tapasztaltuk a szelektív szigetek edényeinél, hogy a papírnak szánt van mindig tele, de az dugig. Korábban a műanyagflakonokkal volt hasonló a helyzet, de azokért már vásárláskor ötven forintot fizetünk és azt vissza is szeretnénk kapni. Nyilvánvaló az ok: jó dolog, hogy a kötelező visszaváltás, a betétdíjas rendszer bevezetése óta palackok, flakonok sokkal kisebb arányban kerülnek a szeletívbe és illegális lerakókba. A papírszemét ügye viszont szintén megváltozott, félő, hogy most hulladék formájában ez jelenik meg illegális lerakókban, utcákon, erdőkben. Pedig újrahasznosítható. De mi van akkor, ha a teli edényt újra meg újra látva a szelektívnél többen abbahagyják a papírszemét külön gyűjtését?

Szelektív szigetek – Gyorsan megtelik a papírgyűjtő mindegyiknél, sokkal gyorsabban, mint a többi edény
Szelektív szigetek – Gyorsan megtelik a papírgyűjtő mindegyiknél, sokkal gyorsabban, mint a többi edény
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Szelektív szigetek – átvették a vezetést a papírgyűjtők

Megkerestük a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt-t az ügyben. Terveznek-e változtatásokat a szelektív gyűjtőszigeteknél, a papírgyűjtés esetében? Mikor, hogyan ürítik ezeket a betétdíjas rendszer bevezetése óta? – ezekre a kérdésekre kértünk választ.

Szelektív szigetek – vizsgálják a helyzetet

A válasz szerint a hulladékgyűjtő szigeteket heti rendszerességgel ürítik a Mohu alvállalkozói függetlenül a telítettségüktől. Amennyiben bármilyen fennakadás tapasztalható, azt az alvállalkozónál jelezhetik a lakosok. Az anyagfrakciók keletkezési mennyiségét folyamatosan vizsgálja a vállalat, amennyiben változtatás szükségét tapasztalja, jelzi a szolgáltatónak.

Betétdíjas rendszer – 400 millió csomagolást már visszaváltottak

A Mohu tájékoztatása szerint az új visszaváltási rendszer az európai tapasztalatok alapján is kimutathatóan a leghatékonyabb a begyűjtésre: mindössze három hónapja üzemel, mégis hazánkban már több mint 400 millió csomagolást sikerült visszajuttatni a körforgásba. Ugyanakkor a szelektív hulladékgyűjtés hatékony és eredményes működése továbbra is kiemelt szempont a Mohunál, sőt az eddigi tapasztalatok alapján a házhoz menő szelektív gyűjtésben begyűjtött mennyiség az eddigiekben nem csökkent a bevezetett visszaváltási rendszer hatására.

Szelektív edények a háztartásoknál, hulladékudvarok

A szelektív gyűjtés kapcsán a vállalat több projektet is indított, melyek közül kettőt külön kiemel a lapunkhoz eljuttatott közleményben:

  • A Mohu összesen 1 millió szelektív kukát oszt majd ki, ebből csak idén 200 ezret. A szemeteszsákok könnyen elszakadnak, kevesebb hulladékot képesek befogadni, és felesleges hulladékot generálnak. Az új, merevfalú kukák segítségével a hulladék jobban összenyomható, tárolása hatékonyabb, mint a korábbi zsákos hulladéktárolók esetén. Ennek eredményeként bizonyos településeken már most 20-40 százalékkal nőtt a szelektíven gyűjtött mennyiség.
  • A modern hulladékudvarok létesítése szintén kiemelt jelentőségű feladat. A Mohu 83 ilyen telephely kialakítását tervezi. Az esztergomi tapasztalatok – itt nyílt meg az első – nagyon biztatóak: csak ott mintegy 60 ezren használják, és még a nyitvatartási időt is bővíteni kellett, mert akkora volt az érdeklődés.

A lakossági hajlandóság és a folyamatos fejlesztések eredményeként a szelektív hulladékgyűjtés területén is fejlődtek az arányszámok, főleg az üveg és a papír esetében.

 Az üveg elkülönített begyűjtése az eddigi vizsgálatok alapján 70 százalékkal nőtt, míg az újrahasznosítás 23 százalékkal. A papír elkülönített begyűjtése 25 százalékkal nőtt, az újrahasznosítás 9-el.

Papírgyűjtés – Iskolai akciókat segíthetünk

A hulladékgyűjtésre is igaz, hogy minden szereplőnek ki kell vennie belőle a részét. A Mohu a maga oldaláról folyamatos beruházásokat hajt végre, hogy a különböző hulladéktípusok a megfelelő helyre kerülhessenek és a lakosság számára a lehető legkényelmesebb módon. A textilhulladékok esetében jelenleg 1500 textilkonténer érhető el országszerte, de 2026-ra 6000 darab a terv, és csak idén több mint 600-at adtak már át. 

A már említett új típusú, 30-40 féle hulladék begyűjtésére alkalmas hulladékudvarokból 3-at az idén valósít meg a zrt., további 80-at pedig a következő években. Természetesen a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés is a lakosság rendelkezésére áll. Továbbá, a papírhulladék leadására már a hulladékudvarokon kívül egyéb gyűjtőhelyeken, illetve iskolai papírgyűjtési akciók során is lehetőség van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában