Új polgármester, régi alpolgármester

3 órája

Önkormányzati alakuló ülés – Esküt tettek, fizetésekről döntöttek

A június 9-én tartott önkormányzati választáson Kacsala István független jelölt nyerte a zirci polgármester-választást, Ottó Pétert váltotta október 1-jén, aki 18 éven át vezette a várost. Az önkormányzati alakuló ülés szerdán volt. A képviselői szavazás szerint Hellebrandt Ferenc marad a város alpolgármestere.

Rimányi Zita

Az új zirci képviselő-testületben négy független önkormányzati képviselő kapott helyet, és négyen olyanok, akik a Fidesz–KDNP jelöltjeként indultak. Csaknem a korábbival azonos maradt a testület összetétele, csaknem ugyanazok dolgozhatnak együtt továbbra is. Annyi a változás, hogy Detre Balázs korábbi képviselő nem került be az önkormányzatba, viszont Nyári-Kadnár Laura igen. A képviselők esküt tettek az önkormányzati alakuló ülés napirendi pontjait követve, az új polgármester szintén. Majd Kacsala István azt javasolta, hogy Hellebrandt Ferenc maradjon továbbra is az alpolgármester, és ezt a testület titkos szavazás keretében, kilenc igennel, azaz egyhangúlag elfogadta.

Önkormányzati alakuló ülés a zirci városházán
Önkormányzati alakuló ülés a zirci városházán
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Kacsala István arról beszélt – a választások és az új testületek felállása közti időre utalva –, hogy az új ciklus rendhagyó módon hosszú türelmi időszak után kezdődött el. Szavai szerint az a feladatuk, hogy meghálálják a választópolgárok bizalmát, és a várost a fejlődés útján tartsák. A zirciek érdekei alapján kell döntéseket hozniuk – szögezte le. Az összefogás, az együttműködés és az együtt gondolkodás kell vezérelje őket, és ennek szellemében kell erősíteni a térség településeivel a közös munkát – hangsúlyozta.

Önkormányzati alakuló ülés – Szavaztak szabadságról, végkielégítésről

Szavazott a képviselő-testület a polgármester illetményéről és a munkát társadalmi megbízatás keretében végző alpolgármester tiszteletdíjáról, költségtérítésük összegéről szintén. Ez abból a szempontból volt formális döntés, hogy ezek mértékét, illetve maximumát országos hatályú jogszabály határozza meg, a települések lakosságszámát figyelembe véve.

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát a képviselők és a polgármester korábban felülvizsgálta, a testületi ülésen a módosítását fogadták el. Változik például az ülések összehívásának, megtartásának és a helyettesítéseknek a rendje, a nyilvánosság formái, továbbá jegyzői hatáskörbe kerültek a közterület-használattal kapcsolatos ügyek, s más bizottsághoz került a nemzetiségi önkormányzat támogatása. Ugyancsak egyhangúlag fogadta el a testület a városvezető szabadságának ütemezését; október 1. és december 1. között tíz nap szabadság jár neki.

A testület elé került a leköszönő polgármester végkielégítése, és az előterjesztésben az szerepelt, hogy a szabályok alapján járó három hónapnyi illetményt további három hónappal egészítik ki. Ehhez a napirendi ponthoz többen hozzászóltak. Virth Csaba szerette volna elmondani, miért nem támogatja az előterjesztést. Megemlítette, hogy a távozó városvezető 2021-ben, 2023-ban és 2024-ben is jutalomban részesült, így jövedelme elérte egy harmincezres város polgármesterének fizetését, míg Zirc lélekszáma nem éri el a tízezret. Tehát folyamatosan elismerték a teljesítményét Virth szerint. S szavai alapján a végkielégítés a felmondáskor fellépő váratlan helyzet, az állástalanság idején segít, ám a leköszönő polgármester több mint három hónapja ismerte a választás eredményét.  

Régi alpolgármester, új polgármester – Hellebrandt Ferenc és Kacsala István a zirci képviselő-testület alakuló ülésén
Régi alpolgármester, új polgármester – Hellebrandt Ferenc és Kacsala István a zirci képviselő-testület alakuló ülésén
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Hellebrandt Ferenc úgy véli, hogy a jutalmat a többletfeladatokért és a kiemelkedő teljesítményért kapta, például a városi költségvetés helyzetének jelentős javításáért, és az előző polgármester bérének reálértéke így sem növekedett. Megemlítette, hogy más településektől eltérően Ottó Péternek köszönhetően példaértékű volt az önkormányzatnál a feladatátadás, konszenzusos alapon valósult meg.  

Lingl Zoltán megjegyezte, hogy Zirc ugyan kisváros, de járási székhely, más hasonló méretű kisvárosoktól eltérően. A Zirci járás egyébként összesen tizenöt települést számlál, öt esetében változott a településvezető személye.

Varga Zita a volt polgármester emberi és szakmai képességeinek elismerését, annak fontosságát hangsúlyozta.

Végül a képviselők hat igennel és két tartózkodással megszavazták a kiegészített végkielégítést. Az új polgármester a voksolás előtt jelezte, hogy nem kíván a döntésben részt venni, mert Ottó Péter több éven át volt a felettese.

Az új zirci képviselő-testület tagjai:

  • Hédl Evelin (független)
  • Hellebrandt Ferenc (Fidesz–KDNP)
  • Horváth Attila (Fidesz–KDNP)
  • Lingl Zoltán (független)
  • Nagy Tamás Imre (Fidesz–KDNP)
  • Nyári-Kadnár Laura (független)
  • Varga Zita (Fidesz–KDNP)
  • Virth Csaba (független)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában