Forradalom és szabadságharc

5 órája

Így emlékezünk mi 56-ra – Ünnepségek október 23. kapcsán Veszprém vármegyében

Koszorúzással, fáklyás felvonulással emlékeznek Veszprém vármegye számos településén idén is október 23-án és a megelőző napon 56 hőseire. Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit felidéző ünnepségeket gyűjtöttünk egy helyre cikkünkben.

Rimányi Zita

Az emlékezés, ha nem közhelyes, ha a lényegét nem veszti el, nem elhanyagolható – ennek jegyében tartanak rendezvényeket Veszprém vármegye több településén idén is. Az 1956-os forradalom és szabadságharc csupán két hétig tartott, de megrengette a világot. Jórészt gyermekkorú és fiatal hősök emléke előtt tisztelgünk 1956. október 23. kapcsán, koszorúzás, fáklyás felvonulás lesz több helyen. Ünnepségek, megemlékezések szervezői tartják városainkban, falvainkban fontosnak, hogy az összefüggésekre, az egyéni tragédiákra rávilágító módon emlékezhessenek a helyiek 1956 októberére. Azon az októberen a magyar nemzet a saját kezébe vette a sorsát, elképesztő belegondolni, hogy két és fél ezren haltak meg, húszezren megsebesültek, sokakat hadifogolyként elhurcoltak, kétszázezren hazájuk elhagyására kényszerültek.  

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit felidéző ünnepségeket tartanak idén is Veszprém vármegyében több településen
Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit felidéző ünnepségeket tartanak idén is Veszprém vármegyében több településen
Fotó: Huszár Márk / Forrás: Mediaworks-archívum

1956-os forradalom és szabadságharc – október 22-i ünnepségek

Ábrahámhegyen az ünnepi megemlékezés október 22-én, kedden 17 órakor kezdődik az Ábrahámhegyi Művelődési Házban, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére. A megemlékezés után fáklyás felvonulásra és a hősi emlékműnél tartott koszorúzásra várják az érdeklődőket.

Mencshelyen október 22-én, kedden 17 órakor az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulójára emlékeznek a községháza előtti téren, eső esetén a kultúrotthonban. Beszédet mond Horváth Balázs alpolgármester.

Litéren az 195-os forradalomra és szabadságharcra emlékeznek 16 órától a hősi emlékműnél.

Lovason az ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából október 22-én 17.30-kor kiállításmegnyitóval kezdődik a faluházban. Ünnepi megemlékezés lesz a Templom téren is 18 órától. Közreműködnek az Endrődi Sándor Református Általános Iskola tanulói, valamint a Veszprémi TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai. A műsor után koszorúzás lesz, és fáklyával vonulnak a résztvevők a Stefanovszky-házhoz.

Veszprémben a Pannon Egyetemtől október 22-én, kedden 9.30-kor emlékmenet indul az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére, valamint koszorúzás lesz az A, a B és a C épületben lévő emlékműveknél. Az ünnepi műsort a C épület előcsarnokában lesz, beszédet mond Abonyi János rektor.

Veszprém-Gyulafirátóton október 22-én városrészi ünnepséget tartanak az 56-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából. Az ünnepi megemlékezés a művelődési házban 17.30-kor kezdődik.

1956-os forradalom és szabadságharc – megemlékezések október 23-án

Ajkán a megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából október 23-án 18.30-kor kezdődik fáklyás felvonulással, a kaszinótól indul a menet. Emlékbeszédet mond Dorner László alpolgármester, emlékműsort adnak a Pannon Várszínház művészei. Közreműködik az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar.

Balatonakarattyán a Rákóczi parkban lévő emlékkőnél tartanak megemlékezést október 23-án 9 órától.

Balatonalmádiban az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit felidéző városi megemlékezést 11 órától tartják meg a Baross Gábor úti hősi emlékműnél.

Balatonedericsen az ünnepi megemlékezés a Hősök kertjében lesz október 23-án 15 órakor.

Balatonfüreden 9.30-kor kezdődik a megemlékezés a Tagore sétányon, a Bibó-szobornál, 10.30-kor a Kovászna parknál, 16.30-kor a Bata ligetnél. Ökumenikus ima lesz a köztemetőben 18 órától. Kísérőrendezvény a Vaszary Galériában: 10 órától Mácsai24 című kiállításon rendhagyó nyitvatartás.

Balatonfűzfőn az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére városi megemlékezést tartanak 10 órától az ’56-os áldozatok emlékterénél. Esőhelyszín: Vágfalvi Ottó Művelődési Ház, Könyvtár és Turisztikai Központ.

Balatonrendesen az ünnepi megemlékezés 15 órakor kezdődik a Fő utcai emléktáblánál, 16 órától lesz látható Hangodi László előadása a kultúrházban.

Balatonszepezden az ünnepi megemlékezés október 23-án lesz a Gulyás Lajos-emlékműnél.

Berhidán 10 órakor a polgármesteri hivatalban ünnepi műsor kezdődik, majd a Hősök terén megemlékező koszorúzás lesz. Ünnepi beszédet mond Tamás György történelemtanár, közreműködnek az Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI tanulói.

Nemesvámoson az ünnepség keretén belül 9 órakor koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeznek az 1956-os forradalom hőseire, a tiszteletükre készült kopjafánál.

Paloznakon az ünnepi megemlékezés a faluházban 18 órakor kezdődik.

Pápán megemlékezést és koszorúzást tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulójának tiszteletére a Jókai Mór Művelődési Központban október 23-án 17 órától. Közreműködik a Pegazus Színház társulata.

Pápateszéren az önkormányzat október 22-én, kedden 17 órától a művelődési házban tart az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tisztelgő ünnepi megemlékezést.

Sümegen városi megemlékezést tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, 15.30-kor lesz a koszorúzás a városi temetőben és a Kisfaludy téren, 16 órakor kezdődik az ünnepi megemlékező műsor a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban. Ünnepi beszédet mond Navracsics Tibor és Végh László polgármester. Amíg élünk címmel adnak műsort, mintegy főhajtással tisztelegnek az elődök előtt a Ramasetter Vince Testnevelési Általános Iskola diákjai. És megmozdult a föld címmel megzenésített verseket ad elő 1956-ról Belényesi Barnabás zenés összeállításában.

Vászolyon az 1956-os forradalomra emlékeznek a Vászolyi Népházban 16 órától.

Veszprémben október 23-án a várnegyed látogatható, sőt vezetett sétákra is lehet jelentkezni, amelyek ezúttal 14, 16 órakor és 17.15-kor indulnak, a programok pedig a Mindszenty-tematikával bővülnek. Koszorúzás lesz a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság épületében elhelyezett emléktáblánál 9 órakor, és ugyancsak 9 órakor tiszteletadás kezdődik koszorúzással az alsó temetőben, az ismeretlen katona sírjánál. Fogl Krisztián történész tárlatvezetést tart a Laczkó Dezső Múzeum Emlékgép című kiállításában 14 órától. Megemlékezést és koszorúzást tartanak a Brusznyai-emlékműnél 18 órától, ünnepi beszédet mond Kahler Frigyes jogtörténész, nyugalmazott büntetőkollégium-vezető. Közreműködik Sipos Imre színész, Veszprém Város Vegyeskara és a Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

Zircen az önkormányzat az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékező városi ünnepséget szervez október 23-án, szerdán. Az ünnepi szentmise 9 órakor kezdődik a kistemplomban. A megemlékezést 10 órától tartják meg az emlékkőnél, az I. András téren. Beszédet mond Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja. Műsort ad a Cserregő néptáncegyüttes, majd koszorúzás lesz. Közreműködik a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központjának díszalegysége. Az esőhelyszín a városháza nagyterme. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában