Komposztálni jó

2 órája

Veszprémi komposztünnep – a zöldhulladék nem hulladék, hanem érték

Komposztünnepet tartottak szerda délután a veszprémi Csikász utcában, ahol arra buzdítottak mindenkit, hogy aki teheti, fordítsa figyelmét a komposztálás felé.

Juhász-Léhi István

Forrás: pexels.com/Illusztráció

Temesvári Balázs, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ) vezérigazgatója kijelentette, Veszprémben továbbléptek az autómentes programnál, ugyanis a VKSZ szerint a városi biodiverzitásnak a megőrzése az elkövetkezendő évek, évtizedek fontos feladata lesz. Ebben az általa vezetett cég már jó ideje élen jár, és minden olyan kezdeményezést felkarol, ami azt szolgálja, hogy a városi életminőség javuljon. Úgy vélte, a komposztálás elterjesztése, a komposztálás meghonosítása Veszprémben és a hazai közgondolkodásban fontos lépés ennek a célnak az elérésében. Nem is volt kérdés, hogy a kezdeményezésnek – együttműködésben a Pannon Egyetemmel – Veszprémben helyet biztosítanak. Hozzátette: saját tapasztalatból tudja, hogy a komposztálással évről évre egyre jobb minőségű alapanyagot lehet kihozni. Reményei szerint példát tudnak mutatni a város más részein családi házban vagy társasházban élők számára, hiszen a zöldhulladék nem hulladék, hanem érték, egy nagyon jó alapanyag, amit visszaforgatva a városi környezetbe nagyon jól lehet hasznosítani.

Baráth Gabriella, a KDRIÜ vezető projektkoordinátora elárulta, a CORE-projekt keretében kezdték el ezt a kezdeményezést. Elhangzott, a Csikász utcai komposztálónak a "szülei" Belgiumban vannak. Például a táblának a dizájnja, tartalma, a komposztládák felépítése egy májusi tanulmányút eredményeként érkezett Veszprémbe. A helyi kezdeményezők, a helyi kertbarátok egyébként nyitottak minderre. 

Arról is beszéltek a komposztünnepen, hogy ami a konyhából kikerül, az nem hulladék, hiszen ahogyan az egyetem szlogenje is mondja, "a jövő erőforrásai a kukában vannak". Felhívták a környéken élők figyelmét – akik közül néhányan szóvá tették a komposztládákból származó kellemetlen szagokat –, hogy egy nagyon szakszerűen kezelt komposztálóláda és terület illatos tud lenni, és az a hasznos anyag, ami majd 8-9 hónap múlva ebből a ládából hasznosul, az gazdagítani tudja ennek a kertnek a talaját. Kiderült, komposztmesterek fogják gondozni a két komposztálót a Csikász utcában és a Mester utcában is.

A közösségek komposztálási tervei egybecsengenek a város vízióival

Veszprém képviseletében Kovács Áron önkormányzati képviselő kapott szót. Szerinte minden olyan kezdeményezést érdemes támogatni, amely a környezetért, a fenntarthatóságért van. Örömét fejezte ki, hogy a közösségek komposztálási tervei összecsengenek a város vízióival. Bízik benne, hogy a komposztálás még inkább elterjed. 

Domokos Endrétől, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának docensétől megtudtuk, Veszprém, illetve a VKSZ a Pannon Egyetemmel együttműködésben az utóbbi években elsősorban arra törekedett, hogy a biodiverzitás növekedése minél nagyobb mértékű legyen a városban. Ennek része volt a magaságyások megjelenése, de ugyanúgy része az is, hogy amikor a parkokat esetleg átalakítják, akkor a lehető legklímabarátabb, a lehető legjobban ellenálló, és minél változatosabb életformáknak otthont adó fákat, növényeket ültessenek a szakemberek. Ennek része az is, hogy biztosítva legyen a területen a szerves anyag frissülése. Az egyik legfontosabb állomása pedig az, amikor komposztáljuk a keletkező szerves anyagot.

Fotó: Nagy Lajos (0918)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában