Szobor

2024.09.03. 19:30

Új helyen építik a Millenniumi emlékművet

A Millenniumi emlékmű, Lugossy Mária szobrászművész alkotása 2001 óta állt az Óváros téren, amit 2023. januárban elbontottak. A VEOL is beszámolt róla akkor, hogy a 4,6 méter magas, több mint tíztonnás emlékművet gyémántgyűrűs kötéllel vágták több darabra.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

Mint ismeretes, 2022 júniusában sürgősséggel terjesztették a közgyűlés elé a szobor áthelyezésének ügyét. Az indoklás szerint „A Veszprém, Óváros térre 2001-ben felállított Millenniumi emlékmű Lugossy Mária Munkácsy-díjas üvegtervező, szobrászművész alkotása, amelynek új helyen történő elhelyezése elsősorban a tér egyre erőteljesebb rendezvénytéri használata miatt indokolt. Az ezzel kapcsolatban felmerülő számos vizsgálandó szempont között kiemelt szerepe van a műalkotás szerzői jogának tulajdonosával/jogosultjával történő egyeztetésnek. Erre nemrégiben nyílt lehetőségünk, s ennek folyományaként indíthattuk el a közgyűlési döntéshez elengedhetetlenül szükséges képzőművészeti szakvélemény beszerzését. Az áthelyezést támogató írásos szakvélemény – 2022. június 27-i dátummal – megérkezett. Tekintettel arra, hogy a Veszprém, Óváros tér a 2023. évi EKF-programoknak is kiemelt helyszíne lesz, az áthelyezés előkészítését mielőbb szükséges elindítani.”

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

Az alkotás áthelyezéséhez természetesen az örökösök jóváhagyására is szükség volt, amit Bohus Eszter, Lugossy Mária lánya tette meg. 

A munkálatok augusztus 5-én kezdődtek meg a Szabadság téren, amit portálunk folyamatosan figyelemmel kísér.

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

Kolléganőnk kedden is megörökítette, hogy miként áll a "emléműves" projekt, aminek kapcsán nem mellékesen rendkívüli Közgyűlést hívott össze Porga Gyula polgármester szeptember 5-ére (csütörtök), Brányi Mária alpolgármester előterjesztése kapcsán, a 2022-es közgyűlési határozat felülvizsgálatáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában