Vármegyei körkép

2 órája

Sokan már kérték a fűtést

A szeptemberben hirtelen beköszöntött hideg időjárás miatt vármegyeszerte sokan kérték a távhőszolgáltatótól a fűtés bekapcsolását.

Veol.hu

Czékmány Péter, a VKSZ Zrt. hőszolgáltatási igazgatója lapunknak azt mondta, a fűtésindítást körülbelül a társasházak 50 százaléka kérte, de van, aki azóta a lemondást is jelezte. Hozzátette, a rendszerről azt érdemes tudni, hogy figyeli a külső hőmérsékletet, és ha melegszik az idő – 16 Celsius-fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála –, akkor automatikusan lekapcsol. Október 15- től már általában az időjárás is okot ad arra, hogy a folyamatos fűtési időszak elkezdődjön.

Ajkán a szeptemberben hirtelen beköszöntött hideg időjárás miatt 135 hőfogadó bekapcsolását kérték a társasházak, intézmények
Fotó: Gyarmati László

Czékmány Péter elmondta azt is, hogy jelentős lakossági hátralék nem terheli a szolgáltató céget, a kintlévőségek évről évre csökkenő tendenciát mutatnak, a rezsi, és az energiaválság sem emelte meg a tartozások mennyiségét. A hőszolgáltató október 15-én Veszprémben 7867 magánlakásban, 329 közületi ügyfélnél, összesen 125 épületben indítja majd be a tervek szerint távfűtést.

Ajkán a szeptemberben hirtelen beköszöntött hideg időjárás miatt 135 hőfogadó bekapcsolását kérték a társasházak, intézmények. A melegedő időjárás miatt viszont elkezdték kérni a kikapcsolásokat, tudtuk meg Vollár Attila vezérigazgatótól. A szolgáltatást a Bakony-Távhő Kft. biztosítja a városban csaknem 7000 lakásban és számos intézményben. A fűtési szezon október 15-től április 15-ig tart, de előtte és utána egy-egy hónappal, szeptember 15. és október 15. között, valamint az április 15. és május 15. közötti időszakban biztosítják a szolgáltatást, ha a napi középhőmérséklet két napon túl várhatóan 12 Cel­sius-fok alá süllyed. A szolgáltatást a fűtési szezon kezdetéig meg kell rendelni, amit megtehet a közös képviselő, vagy ahol nincs, a lakók által arra felhatalmazott személy. 

A Tapolcai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője, Gáspár András tájékoztatása szerint a város lakóépületeinek mintegy hetven százalékában kérték a távfűtést hétfőig. A cég a szeptember első felében hirtelen jött hideg időre is pozitívan reagált, sokan már akkor fűtöttek, de akár szeptember elejétől sem okozott volna ez gondot, a távfűtőmű készen állt az indulásra – közölte lapunkkal Gáspár András.

A VKSZ Zrt. hőszolgáltatási igazgatójától megtudtuk azt is, hogy mint minden évben, természetesen most is voltak központi karbantartásaik, azonban időről időre egy kis fejlesztés is megvalósul szolgáltatásukban. Ezúttal a melegvíztárolóknak a cseréje, szivattyúcserék történtek, illetve a hőcserélőket is "frissítették". Emellett Czékmány Péter nagyobb projektekről is beszámolt: az egyik egy távvezetékcsere volt a Haszkovó lakótelepen, és szintén a Haszkovón elzárócseréket hajtott végre a VKSZ.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában