Bankkártyás fizetés

2024.09.07. 08:27

Tényleg rossz a pénztárgép, vagy csak azt mondják? – Olvasói kérdés, szakértői válasz

Olvasónk úgy véli, megtévesztették egy kisboltban, amikor azt mondták neki, nem fizethet bankkártyával, mert nem működik a pénztárgép. Utánajártunk, milyen szabályok vonatkoznak az ilyen esetekre és hol tehet panaszt gyanúja esetén a vásárló.

Rimányi Zita

Kötelező-e elfogadnia a bankkártyát fizetőeszközként a kiskereskedőnek? Ha nem teszi, hol reklamálhat a vásárló? Kötelező-e ilyen fizetési módot kisboltban is bevezetni? Ha van már ilyen, hivatkozhat-e arra a boltos, hogy épp rossz a pénztárgépe? – ezekkel a kérdésekkel kereste meg szerkesztőségünket olvasónk. A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének szakértőihöz fordultunk emiatt, és tájékoztatásuk szerint ma már előírás vonatkozik arra, milyen kereskedelmi tevékenység esetén köteles a vállalkozás elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani. Törvény és minisztériumi rendelet szól arról például, hogy a pénztárgéppel rögzített adatokat az adóhatóságnak kötelezően szolgáltató kereskedők közül melyek kötelesek a vevők rendelkezésére állni folyamatosan elektronikus fizetési lehetőséggel is.

Több kereskedő már kizárólag pénztárgéppel tehet eleget nyugtaadási kötelezettségének. Például a nem szakosodott bolti vegyes kiskereskedelem, az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, az iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, a ruházati kiskereskedelem, a lábbeli- és bőráru-kiskereskedelem és a gyógyszer-kiskereskedelem területén működő üzletek tartoznak ide. S a jogszabályok értelmében minden olyan üzlet, amely köteles pénztárgéppel eleget tenni nyugtaadási kötelezettségének, köteles biztosítani az elektronikus fizetési lehetőséget. Ha a vevő mégis úgy véli, hogy megtévesztéssel próbálkoznak esetében e téren, akkor panaszt tehet a lakóhelye szerint illetékes önkormányzat jegyzőjénél, mint elsőfokú kereskedelmi hatóságnál. Ám amennyiben valóban műszaki okok miatt nem működik a pénztárgép, akkor a vásárlásról nyugtát kell kiállítania az eladónak és ilyenkor elektronikus fizetés nem lehetséges. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában