Túrázás

3 órája

A kalandorok bakonyi bakancslistája és a helyiek toplistás rejtekhelyei (videó)

A szurdokok és a betyárok földjeként ajánlja az Aktív Kalandor oldal a Bakonyt és 12 bakancslistás látnivalóra hívja fel a kirándulók figyelmét. Kíváncsiak voltunk, az itt élők is ugyanezeket a helyeket kedvelik-e leginkább. Részben igen, de ismernek kevésbé felkapott rejtekhelyeket is, amelyek szintén izgalmakat és mesés látványt ígérnek.

Rimányi Zita

A Bakony az egyik legizgalmasabb vidéke hazánknak, melynek csaknem hét budapestnyi területén találod Magyarország legnagyobb egybefüggő erdőségét. Nem véletlen, hogy Sobri Jóska és a híres bakonyi betyárok ezekben az egykor érintetlen bükkerdőkben leltek búvóhelyre. A vidék telis-tele van szebbnél szebb, de főleg érdekesebbnél érdekesebb látnivalókkal. Így ír Veszprém vármegye északi részéről az Aktív Kalandor és egyet kell értsünk vele. Többek közt a Gerence-völgy látnivalóit ajánlja és a bakonyi gyilkostóra is felhívja a figyelmet.

Oroszlánszájból csobogó víz, vagyis a Kőmosó-szurdok medencéi az esőzések után
Oroszlánszájból csobogó víz, vagyis a Kőmosó-szurdok medencéi az esőzések után
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az Aktív Kalandor 12 bakancslistás bakonyi túratippje:

  • barangolás a lenyűgöző Római-fürdő vízesésnél
  • panorámafotó a cseszneki várból
  • bringatúra a Bakony vadregényes szurdokvölgyeiben
  • űrutazás a Pannon Csillagdában
  • a via ferráta kipróbálása Cseszneken vagy a Cuha-völgyben
  • elmélyülés a Borostyán-kút melletti árnyas tóparton
  • bringázás a tési szélmalmok mellett
  • létrákon leereszkedés az Úrkúti-őskarszt mélyébe
  • a Zirci Ciszterci Apátság arborétumának meglátogatása
  • uzsonna a bükkösök ölelte Hurbertlaki-tónál
  • alagutakon és viaduktokon át kanyarogni a szurdokvasúttal
  • suhanás a fák fölött az eplényi libegőn
A cseszneki Kőmosó-szurdok sziklafalai legalább annyira vadregényesek, mint a sokkal ismertebb Római-fürdőben lévők Bakonynána közelében
A cseszneki Kőmosó-szurdok sziklafalai legalább annyira vadregényesek, mint a sokkal ismertebb Római-fürdőben lévők Bakonynána közelében
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Tapasztalataink alapján mindenképp az első tíz toplistás látnivaló, úticél között említenénk meg a Tarac-hegyet, a cseszneki vár sziklaormának szomszédságában. Innen szinte ugyanolyan panoráma nyílik a környékre, mint az erődítményből, és a maga a vár is különleges oldalát mutatja erről a könnyen megmászható magaslatról. Ugyancsak kissé méltatlanul háttérbe szorul a távolabbról érkező turisták körében a Kőmosó-szurdok, amely legalább olyan sziklafalakkal büszkélkedhet, mint az igazán felkapott Római-fürdő.

A bakonyi szurdokokban könnyű sétákat tehetünk, de van olyan terep, ami csak sziklamászóknak ajánlott
A bakonyi szurdokokban könnyű sétákat tehetünk, de van olyan terep, ami csak sziklamászóknak ajánlott
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Megkérdeztük a témában az egyik gyakran kiránduló olvasónkat, Mészöly Jánost. Szerinte a Bakonyban csodálatos helyeket lehet felfedezni, amelyeket gyalogosan érdemes felkeresni, mert nem is gondolnánk, hogy mi mindent rejteget számunkra a természet. "Ezek a fantasztikus csodák itt vannak a közvetlen közelünkben. Én Veszprémben születtem, itt nőttem fel, mégis sokáig nem tudtam, hogy az ország egyik legszebb vidékén élek. Pár évvel ezelőtt határoztam el, hogy bejárom a Bakonyban azokat a helyeket, amelyeket még nem láttam. Nem kellet hozzá más, mint egy jó túracipő, túrabotok és elkezdődhetett az a varázslat, amely mind a mai napig tart. Az első évben felkerestem azokat a kilátókat, amelyek mindig vonzottak. Egyik után jött a másik és nem volt megállás. Hajtott a kíváncsiság, hogy hol van olyan, aminek a lépcsőjét még nem koptattam. Az egyik különleges közülük a Papod-hegyen a Vitéz Bertalan Árpád kilátó" – sorolta a férfi. 

Kilátás a Tarac-hegyről
Kilátás a Tarac-hegyről
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A következő években sem állt meg, jöttek a szurdokok, a várromok, a tanösvények és az egyéb látnivalók, mert nem tudta abbahagyni a túrázást. Mészöly János egyetért velünk abban, hogy a cseszneki vár mellett lévő Kőmosó-szurdok nagyon egyedi hely. Megemlítette még a Kerteskői-szurdokot, ami Pénzesgyőr és Bakonybél között húzódik, mellette a mésztufa lépcsők egyedülálló látványosságok a Bakonyban. 

Tud még hasonlókat ajánlani? Tud még szebb helyeket? Írja meg a [email protected] e-mail-címre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában