Veol Bisztrót nyitottunk

2 órája

Kakukkfű tanár úrral bemutatjuk a bakonyi gombóclevest (képgaléria, videó)

Gyorsan, könnyen, finomat – a Veol Bisztró ebben nyújt videós segítséget. Ezúttal Somogyi Tamás mesterszakács – akit Kakukkfű tanár úrnak neveznek tanítványai, mivel szinte mindenbe tesz kakukkfüvet és gombákat – a bakonyi kolbászos burgonyagombóc-leves elkészítését mutatja be. Egyszerű, laktató. A sváb receptekre jellemzően kevés alapanyagot jól hasznosítva készül, de ezúttal kicsit felturbóztuk.

Rimányi Zita

A bakonyi kolbászos burgonyagombóc-leves tipikus sváb étel, s mint az ilyenekben, ebben is „mindent fogtak" őseink. A leves például a krumpli főzőlevében készülhet, így jobb ízű is lesz. Az eredeti receptbe pedig Kakukkfű tanár úr csempészett bele a répákon kívül más zöldségeket, és persze szokása szerint kakukkfüvet és gombát. Somogyi Tamás a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának vendéglátás-oktatója Zircen. Nagyszülei bakonyoszlopi származásúak, így arra szavaznak, hogy a főtt krumpliból készült gombóc az igazi. Ebbe a levesbe is ilyen került. Viszont a megtisztított, felkockázott, megfőzött burgonyát nem krumplinyomóval passzírozta Tamás, hanem krumplitörővel rusztikusabbra, darabosabbra törte.

A bakonyi kolbászos burgonyagombócleves tipikus sváb étel, Somogyi Tamás mesterszakács egy kicsit felturbózva készítette el, kakukkfűvel, gombával
A bakonyi kolbászos burgonyagombóc-leves tipikus sváb étel, Somogyi Tamás mesterszakács egy kicsit felturbózva, kakukkfűvel, gombával készítette el
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A krumplihéjat sem kell kidobni, alapléfőzéshez felhasználható. A sváboknál nincs nyersanyagpazarlás.

A leveskészítés menete

A bakonyi kolbászos burgonyagombóc-leves készítését a kolbász felkarikázásával és a szalonna csíkokra vágásával kezdhetjük. A szalonnabőr is bekerülhet a levesbe. A hagymát megpucoljuk, apróra kockázzuk. A nagyobb darabok mehetnek majd a zöldségekkel együtt az alaplébe, a kisebbek kellenek a lepirításhoz. A zöldségeket szintén előkészíthetjük, a sárga- és a fehérrépát meghámozzuk, daraboljuk, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a karalábét, a zellert és a gombát hasonlóképp. 

A kolbászt és szalonnát magában lepirítjuk, amikor kiengedi a zsírját, akkor a zsiradékból kivesszük a felkarikázott, felcsíkozott darabokat. Ebben a zsírban indítjuk el a levest, pirítjuk le a hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Mint egy pörköltalapnál. Krémessé szétsül így a hagyma, a paprika, a paradicsom. Utána tesszük hozzá a zöldségeket, a karalábé levelét is felkockázva, és pár percig pirítjuk őket a fűszerekkel együtt. Sóval, kakukkfűvel, tört tarka borssal és füstölt fűszerpaprikával, ami kolbászillatú. Ezután visszatehetjük fazekunkba a kolbászt és a szalonnát, s a krumpli főzőlevével felönthetjük az összetevőket.

Gombócformázás

A megfőtt, összetört burgonyához sót, őrölt borsot, lisztet, tojást adunk ízlés szerint. Kakukkfű tanár úr szerint ezt érezni kell, de körülbelül 25 deka liszthez jön ugyanennyi burgonya és egy tojás. Ezeket kézzel tálban összegyúrjuk, vizes kézzel galamb- vagy fürjtojásnyi gombócokat formázunk. Amikor a zöldség már csaknem megpuhult, akkor tesszük bele a gombócokat az ilyenkor már kimondottan jó illatú levesbe, abban főnek készre. Ha kis liszt leoldódik belőlük, az csak jó, ez oldja meg a besűrítést és a krumpli főzőleve. Amint feljönnek a gombócok a fazék tetejére, kész a kiadós egytálétel.

Fűszerezés, tálalás

Amikor már csaknem teljesen kész a leves, akkor még egy kicsit fűszerezhetjük, a pirospaprika ilyenkor pluszízt, jó színt ad neki. Érdemes színes, rusztikus edényben tálalni, olyanban, amiben jól látszanak az étvágyfokozó összetevők. A bakonyi kolbászos burgonyagombóc-leves kimondottan szép étel.

Hozzávalók

kolbász, szalonna, hagyma, sárga- és fehérrépa, zöldpaprika, paradicsom, karalábé, zeller, gomba, krumpli, liszt, tojás, só, füstölt fűszerpaprika, kakukkfű, tört színes bors, őrölt fekete bors

Veol Bisztrót nyitottunk

A bakonyiak erdőjárók, a receptrengetegben is eligazodnak. Hónapról hónapra, hétről hétre segítenek a régi ízeket a mai asztalokra tálalni. A Naplóval és internetes oldalával, a veol.hu-val együtt. Minden, ami helyi és ehető. Csak finoman. Jól kifőztük, felpörgetjük, rövid videókon bemutatjuk. Ha csatlakozna kedvenc receptjével sorozatunkhoz, aminek elkészítését is szívesen bemutatja, vagy javaslata van a Veol Bisztróval kapcsolatosan, akkor kérjük, hogy írjon a [email protected] e-mail-címre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában