Látássérült sportolók

2024.09.02. 11:00

Így táncoltak a Párizsig tandemező gyengén látók a paralimpia egyik versenyén – Tudja ön, mi a boccia? (videó)

Szerencsésen hazaért a Győrből tandemkerékpárokkal a párizsi paralimpiára elbiciklizők csapata, akiket végig a cseszneki Rónaszéki Katalin segített idegennyelv-tudása révén. Azt is videóra vette, milyen vidáman várták az egyik versenyen a magyarok pályára kerülését.

Rimányi Zita

Sok kalandot átvészelve, 1686 kilométert lekerekezve megérkezett a párizsi paralimpia helyszínére a Győrből elindult kis csapat, a látássérült tandem kerékpárosok és sporttársaik. Erről már beszámoltunk, ahogy arról is, hogy önkéntesként, főleg idegennyelv-tudása révén a cseszneki Rónaszéki Katalin segítette őket. A Tandem-Szem Egyesület csapata különleges küldetéssel indult el: szerették volna a látássérültekre és más fogyatékossággal élőkre felhívni a figyelmet, a gyengén látókat pedig szerették volna emlékeztetni arra, mennyi mindenre képesek, mennyiféle élményben lehet részük. Sikerült. A feladat részükről kipipálva.

A Tandem-Szem Egyesület kerékpárokon jutott el a párizsi paralimpiára, fontos küldetéssel
A Tandem-Szem Egyesület kerékpárokon jutott el a párizsi paralimpiára, fontos küldetéssel
Fotó: Tandem-Szem Egyesület

Hogy milyen vidáman teljesítették, amit elterveztek, az is mutatja, ahogy tapsoltak, táncoltak, amikor az egyik versenyhelyszínen a magyar bocciacsapat versenyzőit várták. A Magyar Paralimpiai Bizottság tájékoztatása szerint a boccia sportágat olyan emberek számára találták ki, akik súlyosan mozgássérültek. A bocciát hat piros, hat kék és egy fehér labdával játsszák egy hatszor 12,5 méteres pályán. A mérkőzéseket egyéniben, párosban vagy csapatban űzik. A verseny célja, hogy a színes labdákkal eltalálják a célgolyót. Valószínű, hogy ennek a játéknak a gyökereit a francia petanque-ban kell keresni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában