Jubileumot ünnepelt az egyetem

5 órája

Hetvenöt év a tudomány szolgálatában (képgaléria)

A Pannon Egyetem jubileumi ünnepsége egy különleges pillanat, amely során a közösség együtt ünnepelte a múlt sikereit és felfedezték a jövő lehetőségeit. Az esemény hangulata vibráló volt, tele lelkesedéssel, ahol a korábban végzett diákok és egykori oktatók megosztották tapasztalataikat és inspirációikat. Ez a nap nemcsak a hagyományokat idézte fel, hanem a közös jövőt is formálta.

Titzl Vivien

Az ünnepségen jelen volt Pósánné Rácz Annamária felsőoktatásért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár; Abonyi János, a Pannon Egyetem rektora, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és állatvédelemért felelős kormánybiztos; Porga Gyula, Veszprém polgármestere; Csillag Zsolt, az egyetem kancellárja és Birkner Zoltán, A Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az eseményen mind a négy veszprémi székhelyű kar és a zalaegerszegi gazdálkodási kar dékánja is részt vett. 

Abonyi János rektor: A mai ünnepség elsősorban az egyetem generációkon átívelő közösségének sikereiről szól
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az ünnepély kezdetén Pósánné Rácz Annamária köszöntötte a jelenlevőket. Beszédében kiemelte, hogy 1949 Magyarország egyik viharos évszázadának egy olyan töredéke, melyben a felsőoktatásba bevezetett akkori döntések más városokban bizonyos karok felfüggesztését eredményezte, addig Veszprémben új kapuk nyíltak meg. – A veszprémi egyetemen már egészen a kezdetektől kiváló és elkötelezett büszke oktatói gárda működött, de biztos vagyok benne, hogy a szakoktatók nem ismernének rá erre a sokszínű, nemzeti elkötelezettségű és erős felsőoktatási intézményre, amellyé vált ez az egyetem – mondta a helyettes államtitkár. A kormány célja, hogy olyan egyetemi környezetet hozzanak létre, amelyben a hallgatók megvalósíthatják saját céljaikat, rugalmasan és az eredményekre fókuszálva működhetnek. Elmondta még, hogy idén mennyien jelentkeztek és nyertek felvételt a magyar egyetemekre, melyből közel kétezer hallgató a Pannon Egyetemen kezdhette meg tanulmányait. Kijelentette, hogy a magyar felsőoktatási modell jól működik, a társadalmi bizalom megvan az egyetemek iránt.

Abonyi János külön köszöntötte Navracsics Juditot, a humántudományi kar leköszönő dékánját. Elmondta, hogy azért vagyunk a világon, hogy a következő generációnak a legnagyobb örökséget adhassuk, ami nem más, mint egy otthon, amelyet szeretetteljes neveléssel a tudományra, a kultúrára építünk. Tehát a személyes és a közös siker legnagyobb eredménye az örökségünk megőrzése és gazdagítása. Szerinte a mai ünnepség elsősorban az egyetem generációkon átívelő közösségének sikereiről szól. Napra pontosan 75 évvel ezelőtt kezdte meg működését az egyetem, mindössze 107 hallgatóval és 16 oktatóval. Szinte hihetetlen, hogy sikerült megőrizni és gazdagítani, kiteljesíteni az egyetemet, és sikerült hozzájárulni környezetünk fejlődéséhez, mindezért hálával tartozunk elődeinknek.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Ovádi Péter beszédében megemlítette, hogy diplomáját ő is a Pannon Egyetemen szerezte, és mindig boldogan gondol vissza az itt töltött évekre. 

– A kort márpedig tisztelni kell. Ezt megtanultuk neveltetésünk során, ezt az atyai jó tanácsot kaptuk otthon, és ugyanezt az iskolákban is. Veszprém és a Pannon Egyetem közös története már egy egész emberöltőt ölel fel, s ezek az évtizedek bőven tartalmaznak annyi bölcsességet és tapasztalatot, melyekkel egy egész lexikont meg lehetne tölteni. Városunk minden fontos történelmi eseményénél ott volt egy iskola, kezdve a Káptalan Főiskolától egészen a Pannon Egyetemig  – hangsúlyozta Ovádi Péter.

Porga Gyula is köszöntötte a résztvevőket. Beszédében visszatekintett a múltra, hogy egy több mint ezeréves város történelmében a hetvenöt év nem tűnik olyan soknak, azonban, ha történelmét megnézzük, kristálytisztán látszik, hogy a tudomány és az oktatás mindig fontos alapköve volt a városnak.

Ezt követően a jelenlévők meghallgathatták a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának koncertjét, majd az oklevelek, kitüntetések és emléklapok átadása következett. Később egy előadás, majd egy kisfilm formájában bemutatták az elmúlt 75 évet, és az azok alatt elért sikereket. 

Zárásként Birkner Zoltán megköszönte a tanulságos beszédeket, és összefoglalta, hogy az ünnepség alatt benne milyen gondolatok fogalmazódtak meg. Egyértelművé vált, hogy az elmúlt évek tapasztalatai, a közös célokért való küzdelem a jövőbeli sikerek zálogait képezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában