Szép hagyomány

2 órája

Emlékdiplomákat adtak át a Pannon Egyetemen

Az idén 75 éves Pannon Egyetem nemcsak egy épületegyüttes, hanem mindazon értékek összessége, amivel volt és jelenlegi hallgatói, oktatói vértezték fel – hangsúlyozta Kurdi Róbert rektorhelyettes az intézmény emlékdiploma-átadó ünnepségén.

Őrsi Ágnes

A meghívó Jubileumi Oklevélátadó Ünnepélyre szólt, ám a rendezvényt a helyszínen jubileumi diplomaátadó ünnepségnek hívták, illetve az átadott okiratokat emlékdiplomáknak. A meghívókat a Pannon Egyetem Mérnöki Kara küldte ki, hogy idén is hódoljanak a szép hagyománynak: díszoklevelet adjanak át az 1954-ben, 1959-ben, 1964-ben, 1972-ben, illetve 1974-ben végzett évfolyamok megjelent tagjainak.

Megható pillanat volt újra együtt énekelni a Himnuszt az aulában
Fotó: Őrsi Ágnes

A családtagokkal, barátokkal együtt ezúttal is éppen úgy megtelt a B épület aulája, mint a szokásos, egyetemistáknak szóló rendezvényeken, csak ezúttal nem a tartalmas jövőjükre készülő fiatalok voltak az ünnepeltek, hanem a 70, 65, 60, illetve 50 éve Veszprémben végzett mérnökök, akikről az életutak ismertetésénél kiderült, mennyi értékkel gazdagították a szakmát, a hazát, vagy értek el külföldön tudományos és gazdasági sikereket. Idén először emlékdiplomát kaptak a kétfokozatú képzésben tanulmányaikat üzemmérnökként (1964-ben) befejező egykori hallgatók is.

Természetesen a Gaudeamus igitur ismert hangjaira vonult be ez alkalommal is az egyetemi zászló az ünnepség elnökségével, melyben jelen volt Kurdi Róbert egyetemi docens, a Pannon Egyetem rektorhelyettese, Németh Sándor egyetemi docens, a Mérnöki Kar dékánja, Dancs Judit, a fenntartó Pannon Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottságának tagja, Csizmadia Tibor egyetemi docens, a GTK dékánhelyettese, Palágyi Ildikó egyetemi docens, a Zalaegerszegi GK dékánja, Bodnár Éva egyetemi docens, a Humántudományi Kar dékánja és Süle Zoltán egyetemi docens, a Műszaki Informatikai Kar dékánja. A széksorokban további egyetemi tisztségviselők, partnerszervezetek képviselői foglaltak helyet az ünnepeltek névre szóló helyei előtt. 

Papp Sándor professzor (jobbról) vasdiplomát vehetett át
Fotó: Őrsi Ágnes

Kurdi Róbert rektorhelyettes arról beszélt, hogy az idén 75 éves egyetem nemcsak egy épületegyüttes, hanem mindazon értékek összessége, amivel volt és jelenlegi hallgatói, oktatói vértezték fel. Mindez egyrészt a szakmai tudás, ami az egykori nagy elődök munkájára alapozva teszi erőssé az intézményt, másrészt a hozzá társuló, megkérdőjelezhetetlen minőség, az intézményi hírnév, amit egykori és mai professzorok, diákok ezrei képviselnek szerte a világban. A legerősebb tartópillért az intézményi hagyományok jelentik, amire mindig támaszkodni lehet. Hangsúlyozta, hogy a díszoklevél jelképes ugyan, de hasonlóan értékes, mint az elsőként átvett diploma. 

Németh Sándor, a Mérnöki Kar dékánja beszámolt a kar jelenlegi helyzetéről. Elmondta, a karnak idén 360 hallgatója van, jelentősen megújult az Egyetem utcai kampusz, és tovább bővül a szakstruktúra. Hozzátette, minden szakon megvalósul a duális képzés, élénkek a nemzetközi kapcsolatok, sok a külföldi a hallgatók között, és szakmérnöki képzést indítottak az MI (mesterséges intelligencia) ipari felhasználására.

A 70, 65, 60 és 50 évvel ezelőtt végzettek nevében Szabóné Antal Edit terjesztette elő az emlékdiploma iránti kérelmet
Fotó: Őrsi Ágnes

Horváth Sába Roxána gitárjátéka után került sor a rubin-, vas-, gyémánt- és aranydiplomák átadására. Nagy tapsot kapott a jelenlévők közül legkorábban (1954-ben) végzett vegyészmérnök, Kecskeméthy László, de hasonló szeretet övezte a vasdiplomás Papp Sándor professzort, Veszprém díszpolgárát, továbbá a Veszprémben végzett rektorok közül elsőként megválasztott, ugyancsak vasdiplomás Heil Bálintot, az aranydiplomás Hajnal Csabát, akit veszprémi kézilabdapápaként is szoktak emlegetni, illetve a szintén aranydiplomás korábbi honvédelmi minisztert, Szekeres Imrét. A világ számos részéből, sokféle iparterületről érkeztek haza erre az alkalomra, de például találkozhattunk az aranydiplomás Florián Gyulával is, aki azt az édesipari termékskálát fejlesztette ki, amit ma Nemesvámoson Haribo márkanévvel gyártanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában