Kikapcsolódás

2024.09.10. 07:02

Egy anyuka a sportrúdon – A családi feladatok hétköznapi akrobatikájához légtornakarikával edz (képgaléria, videó)

A mai édesanyákhoz a sportok közül leginkább a sportrúdtánc és a légtornakarika illik, ezek kifejezik nőiességüket, ugyanis anyaként több fronton kell helytállniuk és erősnek lenniük, hatalmas kitartásra és rugalmasságra van szükségük, és ezek a szertornához hasonló gyakorlatok épp fájdalomtűrést és hajlékonyságot igényelnek – állítja Fekete Katalin, a kétgyermekes édesanya, aki a napokban Bakonyszentkirályon tart táborozás keretében képzést.

Rimányi Zita

Még egyetemi évei alatt látott először sportrúdtánc-bemutatót Fekete Katalin, aztán egy tehetségkutató műsorban is felfigyelt egy hasonló előadásra. Kiskora óta sportol, jazzbalettel foglalkozott, majd néptáncolt, de azt gondolta, ez a sportág lesz neki az igazi, erre van szüksége. Amint kimondta ezt, érezte, hogy nagyon mély e téren a meggyőződése.

Fekete Katalin kétgyermekes édesanya és kedvenc sportja a sportrúdtánc; a légtorna-karikán végzett gyakorlatokat szintén élvezi
Fekete Katalin kétgyermekes édesanya, akinek kedvenc sportja a sportrúdtánc, de a légtornakarikán végzett gyakorlatokat is élvezi
Fotó: családi

Miért pont a sportrúdtáncot választotta? – adódik a kérdés, hiszen egyáltalán nem tűnik könnyűnek, és több tévhit szült már róla előítéleteket. Katalin válasza szerint iszonyúan nagy erő kell hozzá, ami az anyákra jellemző, és nagyfokú kitartásra, fájdalomtűrésre és hajlékonyságra is szükség van. Vannak napok, amikor minden gyakorlat jól megy neki, de olyan is, amikor egy elemet se tud igazán jól megcsinálni. Ez nem veszi el a kedvét kedvenc kikapcsolódási módjától. Nem adja fel, nem hagyja abba a gyakorlást, és mindig fejlődik, már tizenkét éve űzi ezt a sportot.

Fekete Katalin sportrúd és -karika tréner: " Vannak napok, amikor minden elem nagyon jól megy, van, amikor egyik se igazán, de ez nem veszi el a kedvem"
Fekete Katalin sportrúd- és légtornakarika-tréner: Vannak napok, amikor minden elem nagyon jól megy, van, amikor egyik se igazán, de ez nem veszi el a kedvemet 
Fotó: családi

– Ez az a sport az, ami egy mai nőt képvisel, amiben hasonlóképp kiteljesedhet, mint a hétköznapokban. Ugyanis anyaként több fronton kell helytállnunk és erősnek lennünk, hatalmas kitartásra és rugalmasságra van szükségünk az élethez. Ez a sport nekem nemcsak a testemet fejlesztette, hanem bizony az önbizalmamat is növelte, és a hozzám járó gyerekeken és felnőtteken is látom a folyamatos fejlődést e téren. A sportrúdtánc az elmémet is átformálta, a testemmel együtt a gondolkodásmódom is rugalmasabb lett – hangsúlyozta az édesanya, akinek egy nyolc- és egy ötéves gyermeke van. Indokait hallva már nem csodálkozunk azon, hogy a sportrúdtánc után a légtornakarika használatába is belekóstolt, és számára az szintén szerelemprojekt lett. Folyamatosan képzi magát, a jóga különböző formái ugyancsak érdeklik.

Akár a természetben is élvezheti kedvenc sportját  Fekete Katalin
Akár a természetben is élvezheti kedvenc sportját  Fekete Katalin 
Fotó: családi

Képzések, táborozások, kulturális események keretében tartott bemutatók révén szeretné népszerűsíteni sportágait és eloszlatni az azokkal kapcsolatos tévhiteket. Ugyanis nem erotikus mozdulatokról van szó, inkább a szertornához hasonlítható ez a műfaj, csak nem felemás korláton edzenek a sportolók, hanem egy krómrúdon vagy egy különleges vaskarikán, amit például egy fa ágára függesztenek fel. Akár a Bakony csodaszép tájain, és közben tündérnek érezhetik magukat.

Katalinnak a szülések utáni felépülések során is hasznosnak bizonyult a sportrúd és -karika, de már előtte is ismerte, alkalmazta ezeket, azóta pedig trénerként is tanítja használatukat. A nagyobbik gyermeke megérkezése után kezdett el edzéseket is tartani. Amikor gyerekeket oktat, akkor talán még náluk is jobban feltöltődik, pedig először tartott ettől a feladattól. Azt szintén élvezi, amikor a szülésen átesett édesanyáknak segíthet a pocakjuk megszépítésében, mert a mai nők többsége szétnyílt hasizommal küzd, pedig teljesebb életet élhetnének, ha ezt a gondot sikerülne megoldaniuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában