Jegyvásárlás

2024.09.12. 11:30

Bliccelők – Helyközi járatokon, buszokon nehezebb, de azért páran próbálkoznak; mutatjuk az adatokat

A Volánbusz Zrt. Veszprém vármegyében tavaly csaknem ötszáz esetben összesen mintegy kétmillió forint összegű pótdíjat szabott ki a szolgáltatásait szabálytalanul igénybe vevő utasokra. Az első ajtós felszállási rend miatt nem jellemző a helyközi járatokon a bliccelés, a menetjegy nélküli utazás és a tarifareform egyszerűsítette a kedvezmények rendszerét, s egyszerűbb lett a jogosultság ellenőrzése.

Rimányi Zita

Fotó: Benkő Péter/Napló

A Volánbusz járművein tapasztalt bliccelés Veszprém vármegyei adatairól kértünk tájékoztatást a személyszállítási vállalkozástól. A zrt.-től kapott információk szerint a menetjegy nélküli utazás, a bliccelés a regionális és az országos járatokon nem jellemző, hiszen a buszokon első ajtós felszállítási rend van érvényben, az autóbusz-vezető ellenőrzi a menetjegy vagy a bérlet meglétét. Jegy nélküli utazás elsősorban azokon a helyi járatokon fordul elő, ahol nincs első ajtós felszállási rend.

Veszprém vámegyében a menetjegy nélküli utazás minimális, az utasok 98 százaléka a megfelelő utazási jogosultsággal veszi igénybe a szolgáltatásokat.

A regionális és az országos járatok esetében a jellemző pótdíjazási esetek az alábbiak:

  • túlutazás a jegy érvényességi viszonylatán,
  • kedvezményes bérletjegy nem megfelelő igénybevétele diákok esetében,
  • jogosulatlan kedvezmény igénybevétele (nagycsaládos, közalkalmazott, 65 év feletti díjmentesség).

Az idén márciusban bevezetett tarifareform egyszerűsítette a kedvezmények rendszerét, így lényegesen egyszerűbb a kedvezményre jogosultak ellenőrzése, a kedvezményes bérlettel történő szabályszegések jelentősen csökkentek.

A vármegye- és országbérlet bevezetésével kapcsolatban azonban az alábbi új pótdíjazási okok merülnek fel: 

  • a vármegyebérletet nem csak a kijelölt vármegyében használja az utas,
  • a vármegye- és az országbérlettel utazó nem tudja felmutatni a jogosultságra szóló igazolványt, amelyet a bérletvásárláskor megadott

Regionális és országos járatok pótdíjai:

  • helyszínen 12 000 forint
  • 3 munkanapon belül (kizárólag a Volánbusz Zrt. pénztárában vagy banki átutalással történő fizetés esetén) 12 000 forint
  • 30 napon belül (készpénzátutalási megbízáson vagy banki átutalással) 25 000 forint
  • 30 napon túl 50 000 forint

Minderről a Volánbusz Zrt. tájékoztatta lapunkat, és a közleményben az is szerepelt, hogy helyi járatok esetében az alkalmazott pótdíjakat az illetékes önkormányzat állapítja meg. „A díjak településenként eltérőek. Veszprém városban a helyi közlekedést nem társaságunk látja el, így erről adattal nem rendelkezünk" – írta a Volánbusz levelében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában