Témahét

2024.09.07. 10:00

Az állatvédelmet népszerűsítik gyerekeknek, pedagógusoknak

Már több mint százezer gyermek és félezer pedagógus állt az állatvédelem mellé egy hónappal az Állatvédelmi Témahét indulása előtt, amit az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság szervezett szeptember 30. és október 13. között, közölte Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

Kovács Erika

A témahét célja: a gyermekek szemléletformálása, a belső motiváció kialakítása az állatvédelem iránt. A program különböző korosztályokat céloz meg, így a bölcsődéseket, az óvodásokat, az általános iskolásokat és középiskolásokat.

Nagy szeretettel, örömmel simogatták a gyerekek a labrador kutyát tavaly egy veszprémi iskolában a témahét keretében
Nagy szeretettel, örömmel simogatták a gyerekek a labrador kutyát tavaly egy veszprémi iskolában a témahét keretében
Fotó: Kovács Erika/Napló / Forrás:  archív

– A ma gyermeke a jövő felelős állattartója. Az Állatvédelmi Témahét és a Pedagógus Roadshow remek lehetőség arra, hogy a gyerekek és pedagógusok egyaránt megismerjék az állatvédelem fontosságát és gyakorlati lépéseit. Örömmel tapasztalom, hogy ilyen nagy az érdeklődés a szemléletformáló eseményeink iránt, és bízom benne, hogy ezek a programok hosszú távon is hozzájárulnak egy empatikusabb, állatbarát társadalom kialakulásához. Szeptember 28-án kezdődik az Állatvédelmi Témahét a budapesti Erzsébet téren, melyre minden érdeklődőt várunk, hangsúlyozta Ovádi Péter.

Koska Hedvig, az Állatvédelmi Témahét projektvezetője így fogalmazott: „A Pedagógus Roadshow népszerűsége jól mutatja, hogy a pedagógusok elkötelezettek az állatvédelem iránt, és szívesen sajátítanak el új módszereket. Célunk, hogy olyan tudást adjunk át, mely beépülhet a napi nevelésbe, oktatásba, ezzel segítve a gyerekeket abban, hogy már fiatalon tudatos és felelősségteljes állattartóvá váljanak. Kiemelkedő sikernek tekintjük, hogy egyetlen nap alatt több mint félezer pedagógus regisztrált a roadshow-ra, ami mutatja, egyre többen ismerik fel az állatvédelem-pedagógia fontosságát.”

Mint ismert, tavaly több mint 250 ezer gyermek vett részt a programban, idén a szervezők arra törekednek, hogy ezt a számot növeljék. Az idei témahét részeként egy új kezdeményezés is útjára indult: a Pedagógus Roadshow, amelynek célja, hogy motiválja és felkészítse a pedagógusokat az állatvédelem-pedagógia és az Állatvédelmi Témahét sikeres lebonyolítására. A Pedagógus Roadshow-t 17 helyszínen rendezik meg szeptember 5. és 26. között: Zalaegerszegen, Szombathelyen, Szegeden, Szolnokon, Nyíregyházán, Kecskeméten, Dunaújvárosban, Egerben, Budapesten, Mosonmagyaróváron, Pécsen, Kaposváron, Szekszárdon, Esztergomban, Miskolcon, Debrecenben és Veszprémben. A roadshow célja, hogy térítésmentes állatvédelem-pedagógiai oktatásban részesüljenek a bölcsődében, óvodában, általános iskolában, középiskolában és gyermekotthonban dolgozó pedagógusok és szakemberek. Az esemény ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött. Tekintettel a helyszínek korlátozott befogadóképességére, a roadshow-t online is közvetítik a szervezők, de az online részvételhez is szükséges a regisztráció. A rendezvény célja, hogy a pedagógusok olyan módszertani eszközökkel gazdagodjanak, amelyekkel integrálhatják az állatvédelmet az oktatásba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában