Ketten meghaltak

2024.09.10. 14:00

A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia (videó)

A szakértő is értetlenül áll a tapolcai halálos siklóernyős baleset előtt, Bognár István szerint előzetesen minden feltétel adott volt a problémamentes repüléshez. A tragédia körülményeit a rendőrség a légügyi hatósággal közösen vizsgálja.

Szijártó János

Mint ismert, augusztus 18-án vasárnap délután ketten meghaltak, miután egy siklóernyő lezuhant a tapolcai reptérnél. A szörnyű esettel kapcsolatban megkerestük Bognár István tapolcai pilótát, aki úgy tudja, hogy a tandem siklóernyőt csörlő húzta fel egy 5-600 méter hosszúságú kötéllel mintegy 200-300 méter magasságba, ahol egy rövid ideig repültek. Azonban a csörlő kötele nem oldott le, beakadt valamibe, vélhetően az utas lábába. A kötél megfeszült, s ennek következtében egy erős rántás érte a siklóernyőt, ami így azonnal összecsuklott, majd a rajta lévő két emberrel együtt a 2-300 méter közötti magasságból a mélybe zuhant. A tragédia két áldozata egy ötvenéves férfi, ő volt a pilóta, és egy huszonnyolc éves nő.

Fentről tényleg minden szebb, de a gravitáció néha kegyetlen dolgokat idézhet elő. Erre is figyelmeztet az augusztusi tapolcai tragédia
Fentről tényleg minden szebb, de a gravitáció néha kegyetlen dolgokat idézhet elő. Erre is figyelmeztet az augusztusi tapolcai tragédia
Fotó: Szijártó János / Napló

Bognár István nem igazán érti, hogy ez miként történhetett meg, hiszen tudomása szerint a használt csörlő egy jó állapotú, korszerű eszköz, a pilóta pedig egy kifejezetten tapasztalt, nagy repülési gyakorlattal rendelkező férfi volt. Az automata csörlőn lévő kötélnek magától le kellett volna oldania, másrészt biztonsági okoból vágóeszköz is van hozzá, amit a pilóta távirányítással vezérelhet. Mégis megtörtént a tragédia.

Bognár István egyébként maga is zuhant már le 1986-ban, nagyszombaton. Közel száz méter magasságból esett le, szinte minden csontja eltört, de mégis életben maradt, ami nagyban köszönhetően Gáll András tapolcai sebésznek. István a mai napig úgy gondolja, hogy volt, illetve van még feladata, ezért nem halt meg akkor. Azóta 6500 órát repült, számos különleges eseményen, rendezvényen vett részt egészen napjainkig bezárólag. Neki valóban térkép a táj, a Tapolcai-medence, bár nemcsak a magasból ismeri a tanúhegyek térségét, hanem lentről is, hiszen régóta él Tapolcán. Ő volt az első pilóta, aki a vörösiszap-katasztrófa helyszíne fölé szállt az MTI fotósával.

Mint mondta, minden pilóta, sárkányos, paplanernyős, ejtőernyős életében előfordulnak hajmeresztő vagy éppen hihetetlen epizódok, amikor a halál érinthető, tapintható közelségbe kerül, hiszen a gravitáció azért csak lefelé húz. Bognár István életében is történtek már hasonló mozzanatok, azonban ez idáig szerencséje volt, ellentétben az augusztus 18-án felszálló két siklóernyőssel.

A tragédia körülményeit a rendőrség a légügyi hatósággal közösen vizsgálja.

@veol.hu Mint ismert, augusztus 18-án vasárnap délután ketten meghaltak, miután egy siklóernyő lezuhant a tapolcai reptérnél. A szörnyű esettel kapcsolatban megkerestük Bognár István tapolcai pilótát, aki úgy tudja, hogy a tandem siklóernyőt csörlő húzta fel egy 5-600 méter hosszúságú kötéllel mintegy 200-300 méter magasságba, ahol egy rövid ideig repültek. Azonban a csörlő kötele nem oldott le, beakadt valamibe, vélhetően az utas lábába. A kötél megfeszült, s ennek következtében egy erős rántás érte a siklóernyőt, ami így azonnal összecsuklott, majd a rajta lévő két emberrel együtt a 2-300 méter közötti magasságból a mélybe zuhant. A tragédia két áldozata egy ötvenéves férfi, ő volt a pilóta, és egy huszonnyolc éves nő. 🖤🕯️ #tragédia #sikloernyozes #tandem #rip #tragedy #tapolca #veszprém #veol #naplo ♬ i was only temporary - my head is empty

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában