Árvíz

Tegnap, 13:56

A büntetés-végrehajtás több mint kétszáz munkatársa dolgozik a Margitsziget védelmén

A büntetés-végrehajtási szervezet több mint kétszáz munkatársa két műszakban küzd azért, hogy a Margitszigetet megvédjék a közelgő árhullámtól – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) szerdán az MTI-vel.

MTI

Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője elmondta: a büntetés-végrehajtás saját buszai biztosították a munkatársak kijutását a Margitszigetre, ahol a munka éjszaka sem állt le. - Kollégáink két műszakban töltik a homokzsákokat, azokkal "védművet" alakítanak ki a futókör vonalán. Munkájukat a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és civil mentőszervezetek szakemberei koordinálják – tette hozzá. Kiemelte: a börtönön kívüli árvízi védekezésben a személyi állomány tagjai mellett most már a fogvatartottak is részt vesznek, miközben sokan az intézetek falain belül továbbra is segítik az árhullám megfékezését homokzsákok töltésével.

A Margitszigeten kívül a büntetés-végrehajtás dolgozói és az önkéntes munkára jelentkező fogvatartottak az ország több pontján segítik a védekezést. A Váci Fegyház és Börtönben a fogvatartottak mintegy 17 ezer homokzsák megtöltését végzik az intézet területén belül, amelyeket az illetékes védelmi bizottság teherautókkal szállít el a zsákok rendeltetési helyére. Az intézet ezen felül külön intézkedéseket tesz a saját védelme érdekében is: a börtön a Duna-parthoz legközelebb eső részén védvonalat épít, a dolgozók és fogvatartottak homokzsákokkal erősítik meg a területet – jegyezte meg. Hozzátette: Sopronkőhidán az Ikva-patak áradása miatt kellett a segítség, rövid időn belül csaknem ezer homokzsákot töltöttek meg a bv-s dolgozók és a fogvatartottak, majd azokat átadták a Soproni Védelmi Bizottságnak.

Szerda reggel az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből tíz "alacsony biztonsági fokozatú" fogvatartott tölti a homokzsákokat Hartán, a gáton, felügyelők kíséretével; továbbá a pécsi börtönből tízen Dunaszekcsőn közreműködnek a védelmi feladatok ellátásában - sorolta Makula György.

Megkerestük a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetet, hogy a veszprémi fogvatartottak részt vesznek-e valamilyen formában az árvízi védekezésben. Amint válaszolnak, a cikket frissítjük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában