Fontos ötven forintok

2024.08.26. 20:00

Visszaváltási rendszer – Napi hatmillió betétdíjas italcsomagolás landol REpontokon, ezek számának növelését várják sokan

A július 1-jén élesben is elindult betétdíjas rendszer révén eddig 7,2 milliárd forintnyi összeget kaptak vissza a vásárlók. A legnépszerűbb visszaváltási mód a levásárolható utalvány, bankszámlára eddig összesen mintegy egymilliárd forintnyi betétdíjat kértek a vevők, jótékony célra, gyerekgyógyításra 28 millió forintot juttattak eddig – ezek a visszaváltási rendszer friss eredményei.

Rimányi Zita

A Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. közleményében tett közzé friss adatokat a visszaváltási rendszer eredményeiről. Ezek szerint már napi 6 millió betétdíjas műanyagflakont, üvegpalackot vagy fémdobozt viszünk vissza a REpontokra, amelyek száma tovább nőhet. Akik nem örülnek az új rendszernek, azok közül sokan ezt várják leginkább. Olvasóink visszajelzéseiből legalábbis ez tűnik ki. Mostanában viszont hosszan várakozókat nem láttunk a boltokban elhelyezett automatáknál, nem kellett arra várni, hogy kiürítsék azokat. Az automaták használata terén szintén kedvezőek a tapasztalataink, már nem kellett kétszer, többször beraknunk a kijelölt nyílásba a flakont, elsőre elfogadta azt minden esetben a gép. Mindig úgy helyezzük be azt az automatába, hogy a vonalkód és a visszaváltási logó legyen lefelé, de enélkül is működnie kell a palackfelismerésnek.

A flakon épségét megőrizve kell gyűjteni otthon a visszaváltható palackokat, ha vissza akarjuk kapni az ötven forintos betétdíjat
A flakonok épségét megőrizve kell gyűjteni otthon a visszaváltható palackokat, ha vissza akarjuk kapni az ötvenforintos betétdíjat 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Flakonok, palackok, üvegek, fémdobozok

Az elmúlt napokban Magyarországon naponta 6 millió palackot, üveget és dobozt váltottak vissza a vásárlók. Ez Magyarország egyik legnagyobb szemléletváltása a Mohu szerint. Pár hét alatt 150 millió darabra nőtt a visszaváltások száma Magyarországon, vagyis ennyi palack, üveg és doboz hulladéka kerül immár megfelelő helyre, lesz újrahasznosítva. Ellentétben több nemzetközi példával, Magyarországon a legnagyobb boltok kivételével nem kötelező a visszaváltás biztosítása, hanem önkéntesen csatlakozhatnak az üzletek a Mohu REpont rendszeréhez. A visszagyűjtési rendszer pozitív környezetvédelmi hatásai mellett hosszú távon a hazai ipart is szolgálja, hiszen méri, számolja, anyaga szerint csoportosítja és szállítja az italcsomagolások nagy mennyiségű és kiváló minőségű hulladékát, ami a hazai újrahasznosítási ipart erősítheti, tervezését segíti. 

A vissza nem váltott palackok után maradt ötven forintokból származó teljes összeget a hazai szabályozás alapján a Mohunak kötelező visszafordítania a naponta már most is öt-hatmillió palackot, üveget és dobozt kezelő visszaváltási rendszer üzemeltetésére, fejlesztésére.

A legolcsóbb automata tízmillióba kerül

A visszaváltók mintegy 13 százaléka bankszámlára utaltatja a pénzét, jótékonyságra körülbelül 0,4 százalék ajánlja fel. Az automaták ára méretüktől függ. A legolcsóbb, kisebb automata csaknem tízmillió forintba kerül, a legnagyobb automaták ára ennek többszöröse.

A hirtelen felpörgött hazai visszaváltási számok jelzik, hogy a vásárlók gyorsan elkezdték használni az új rendszert. Rájöttek, hogy érdemes épségben megőrizniük a betétdíjas italcsomagolásokat, mert azok darabonként ötven forintot érnek. Remélhetőleg többen azért is a visszaváltásra törekednek, hogy újrafeldolgozásra juttassák a flakonokat, palackokat, fontosnak tartják, hogy azok ne környezetünket tegyék szemetessé. A gyorsan növekvő visszaváltási arány miatt pedig a jövőben várható, hogy még több bolt csatlakozik a REpont rendszerhez, biztosítja a visszaváltást, amiért a kereskedőknek egyébként kezelési költséget fizetnek.

Vigyél vissza! 50 forint – Akár tonik, akár szörp, a visszaválthatósági logót kell keresni a csomagoláson
Vigyél vissza! 50 forint – Akár tonik, akár szörp, a visszaválthatósági logót kell keresni a csomagoláson
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Háromezer visszaváltóhely

A Mohu közvetlenül finanszírozza az automaták szervizét, karbantartását és a boltok számára elérhető ügyfélszolgálat költségeit, biztosítja a tárolóedényzeteket és -zsákokat. A helyi üzemeltető költsége az áram- és az internetellátás, az őrzés, a nyomtatópapír és a takarítószerek beszerzése. Ezeket – no meg az automaták környékének takarítását, a rendszeres ürítést – kell biztosítani a kezelési költségből és az utalványok levásárlásából származó pluszbevételből a boltoknak. A kézi visszaváltó helyek kapnak kézi nyomtatót és tárolókocsit is. 

Jelenleg mintegy 2200 ponton találhatók automaták, s mintegy ezer kézi visszaváltó hely van. 

A bővítés folyamatos. Több száz új automata telepítése várható. A kézi visszaváltásnál is növekedés várható a Mohu közleménye szerint. A legjobb pedig az lenne, ha minél kevesebb egyszer használatos csomagolást vinnénk haza, már erről is többször írtunk a téma kapcsán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában