Adathalászat

2024.08.16. 08:00

Újságírónkat vette elő a rendőrség bírságbefizetés miatt – Mutatjuk a konkrét kamuüzenetet, amelyet sokan megkaptak

,,Rendőrség: 4550 forintos késedelmes fizetése van, tekintse meg szabálysértési aktáját!" – érkezett az üzenet újságíró kollégánknak céges telefonjára SMS-ben, de ez olyan kamuüzenet, amelyet sokan megkaphattak. A digitális csalás egyik formája.

Rimányi Zita

Szabálysértési aktája lenne mindenkinek a rendőrségnél? S a rendőrök éjfél után üzengetnek, 0.40-kor? Inkább arról van szó, hogy visszaéltek a hatóság nevével az adathalászattal vagy más trükkel próbálkozók. Az interneten rá is kerestünk az újságírónkat megkereső feladó számára, és kiderült, hogy sokan kaptak róla ugyanilyen tartalmú felszólítást. Semmiképp sem szabad a mellette szereplő linkekre rákattintani!

A rendőrség nevében keresték meg újságírónkat céges telefonján. A kéretlen üzenetek hívószámát mindig ellenőrizni kell, ha gyanús, érdemes letiltani, jelenteni
A rendőrség nevében keresték meg újságírónkat céges telefonján. A kéretlen üzenetek hívószámát mindig ellenőrizni kell, ha gyanús, érdemes letiltani, jelenteni
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Még figyelmeztetik is egymást az emberek a neten, hogy ne dőljenek be ennek a csalásnak. Sok hasonlóról írtunk már mi is. Érdemes a feladó számát mindig ellenőrizni, a hatóságot, az intézményt, akinek a nevét felhasználják ilyenkor, közvetlenül megkeresni. Óvatosnak kell lenni, minden kéretlen üzenetet gyanúsnak kell tekinteni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában