Fejlesztés

2024.08.07. 14:48

Újra kupola van a Bakony tetején – Daruval a helyére emelték a radar védőburkolatát (képgaléria, videó)

A Kőris-hegyi kupolacseréről már többször írtunk, a Bakony legmagasabb pontján lévő, nagy hatótávolságú radar védőburkolatát már korábban lebontották, az új a torony mellett várakozott egy ideje. Szerdán kora délután daruval a helyére emelték. Ezt mutatja fotósorozatunk.

Rimányi Zita

A HungaroControl lapunknak küldött tájékoztatása szerint a radart és a kupolát is fejlesztik a repülőbiztonság érdekében. Korábbi cikkünkben azt is megírtuk, hogy a régi, parabola formájú radart is már egy új szerkezetre cserélték, és ez kevésbé látványos, mint a korábban használt. 
Olvasónk, Siebenfreud Bertalan fotósorozata az új kupola helyére emelését mutatja a Kőrisen lévő kilátóból.

Daruval a helyére emelték a radar védőburkolatát
Daruval a helyére emelték a radar védőburkolatát 
Fotó: Siebenfreud Bertalan

A művelethez szélcsendes időre volt szükség. Az új kupola kicsit kisebb, mint a régi volt, de abban is hasonlít elődjére, hogy méhsejtszerű darabokból áll, amelyek nem egyforma méretűek, nem is szabályosak.

Ha egyformák lennének, az nem lenne kedvező az alatta lévő szerkezet működtetése szempontjából. 
Bizonyára sokan örülnek, hogy a Magas-Bakony több pontjáról megint a megszokott fehér gömbről ismerhetik fel a Kőrist. Ez a nem teljes gömb, tulajdonképpen a radar tornyán lévé védőburkolat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában