Fizess most!

2024.08.23. 20:00

Ősközösség – (adat)gyűjtögetés, halászat, vadászat

Nem, nem és nem! Az online átveréseknek már soha nem lesz határa. Legalábbis addig nem, amíg létezik a világháló, léteznek jóhiszemű emberek és kevésbé jó szándékú online csalók. Vége csak akkor lesz, ha valami csoda folytán újra beköszönt az ősközösség mint társadalom.

Benkő Péter

A digitalizáció, a valós helyetti online élet, na meg a társadalmi problémák világszinten – így kis hazánkban is – magukkal hoznak olyan lehetőségeket, melyeket az arra fogékonyak és vakmerőek – mert ez nem bátorság, a bátorság egészen más! – ki is használnak mások kárára. Közben hajlamosak lenézni az ősközösség társadalmi szokásait, nevezetesen a gyűjtögetés, a halászat, a vadászat napi szintű elfoglaltságát, bár a fogalmaknak ahhoz a fajtájához semmit sem értenek. Viszont annál többet tudnak az adatgyűjtögetésről, adathalászatról és adatvadászatról.

Az ominózus fotó az üzenetről. Létezik az ősközösség ma is, csak egészen más formában
Az ominózus fotó az üzenetről. Létezik az ősközösség ma is, csak egészen más formában
Fotó: Benkő Péter/Napló

Vissza a régmúltba? Hogy jön ide az ősközösség? 

Milyen érdekes, nem? A letűnt idők így köszönnek vissza a modern, fejlett korban, az ultramódra agyoncivilizált világban. De miért ez a hosszú, elsőre tán nehezen érthető felvezetés? Nos, azért, mert egyik olvasónk közösségi oldalon, üzenetben kapott értesítést egy szolgáltatótól, miszerint kifizetetlen tartozása van feléjük, és elküldte lapunknak. Konkrétan 6400 forint a „tartozása”, a valóságban pedig nulla, ahogy írta. Fizess most! – jelzi egy piros téglalap az üzenetben, ami első ránézésre akár hihető is lehet. Olvasónknak viszont esze ágában sem volt kattintani – naná, ismeri a trükkök végtelen tárházát, nem járul hozzá adatainak gyűjtögetéséhez, halászatához, vadászatához.

Elvégre nem ősközösségben, hanem civilizált világban élünk. De mivel nem ez az első trükk, amire felhívjuk többi olvasónk figyelmét – és valószínűleg nem is az utolsó –, az látszik, ahogy a történelmi időtávlatoknak, a fantáziának sincs határa. Különösen a rossz szándékú fantáziának. Azzal zárom, mint ilyenkor mindig: csak óvatosan! Kevesebb időt tölteni a világhálón kevesebb kellemetlenséggel jár…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában