Református családi nap

2024.08.11. 17:00

,,Élő kövekből áll a lelki ház, így épülünk egymás által" – istentisztelet bakonyi patak partján

,,Ha gyógyítjuk a beteget, akkor körülötte mindenki jobban lehet, és a gyógyítás itt azt jelenti, hogy már gyógyult lelkektől kap békét, szelídséget, megbocsátó szeretetet, elfogadást a beteg, még az ellenség is. Becsüljük tehát meg közösségeinket" – így foglalhatjuk össze a lényegét Gilicze Tamás református lelkész prédikációjának, aki vasárnap nem templomban, nem gyülekezeti teremben, hanem bakonyi patak partján hirdetett igét.

Rimányi Zita

A szeretetajándékozás a Noé bárkája – erről beszélt tavaly a bakonyi református családi napon Gilicze Tamás lelkész. Idén azt hangsúlyozta, hogy ha békésebb világban szeretnénk élni, akkor nekünk kell továbbadni az isteni szeretetet. Szavai szerint a bakonyszentkirályi, a cseszneki és a veszprémvarsányi reformátusok szabadtéri eseménye is ennek a jelképe, hiszen a vár alatti falu hallhatta, hogy közösen zsoltárt énekeltek.

"Ha békésebb világban szeretnénk élni, akkor nekünk kell továbbadni az isteni szeretetet" – Gilicze Tamás református tiszteletes
,,Ha békésebb világban szeretnénk élni, akkor nekünk kell továbbadni az isteni szeretetet" – Gilicze Tamás református tiszteletes
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Gilicze Tamás az igehirdetés után először arról beszélt, hogy sokan az életet egy nagy, kalandos utazásnak tartják, a másik véglet pedig az, ha úgy gondoljuk, csupa borzalom, szenvedés, egy siralomvölgy a földi lét, amit végig kell küzdeni. Mit mond erről az evangélium? A Biblia arra tanít, hogy egyszerre mindkettő. Magunkban megtapasztalhatjuk a csodát, hogy épp annyi fájdalom jut ránk, amit még el tudunk viselni, és lehet az a meggyőződésünk, hogy a bajok átvészelhetők. Ugyanakkor iszonyatos mértékű a hitehagyás, az emberek elfordulása egymástól, háború, nyomorúság, csupa nehézség jut sokaknak. S többen rossz szándékkal jól beszélnek vágyaink nyelvén, és így sokan elhiszik, hogy olyanok lehetnek, mint az Isten.  

Isten országának tagjai lehetünk itt a földön is, életünk el van rejtve Krisztusban – mondta a lelkész, és azt hangsúlyozta, ne csak a saját sebeinket nyalogassuk, mert sokan sóvárogva várják, hogy kapjanak valami igazit. Ez lehet az isteni szeretet, amit továbbadunk. A tiszteletes szavai szerint ne legyenek nagy igényeink, legyünk szerények, tartsunk mértéket, ne hajszoljuk a sikert, a sztárságot, mert annak a legtöbbször nagy kiábrándulás a vége. Az egyszerűség viszont gyógyíthat, sokszor a gyógyításhoz elég csupán a gyógyult lelkek csendes jelenléte. – Ha gyógyítjuk a beteget, akkor körülötte mindenki jobban lehet és a gyógyulás itt azt jelenti, hogy már gyógyult lelkektől kap békét, szelídséget, megbocsátó szeretetet, elfogadást, aki beteg, még az ellenség is. Becsüljük tehát meg közösségeinket – hangzott el a református istentiszteleten.

Megtört szívűeknek azt sugározhatjuk, hogy az isteni szeretet közel, és az jelenti az igazi veszélyt, ha attól távol tartjuk magunkat. A belső lelki harc mindig a nehezebb, de élő kövekből áll a lelki ház, így épülünk egymás által – zárta prédikációját a lelkész, és elmondta, a református családi napot az Aranyos-patak partján, Kovács Pál és felesége, Erzsike portáján, a házigazdák felajánlásának, vendégszeretetének köszönhetően tarthatták meg a hívek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában