Várpalotán táboroztak

2024.07.21. 19:15

Önkéntes munkát is végeztek az ifjú városvédők

Több mint három évtizede minden esztendőben Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért címmel hirdet alkotói pályázatot fiataloknak a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség. A kiírást követően határainkon innen és túl több száz pályamű érkezik a szervezethez. A díjazottak részt vehetnek a szövetség által szervezett ifjúsági örökségvédő táborban, amelynek idén Várpalota adott otthont.

Szabó Péter Dániel

Júliusban számos program várta a fiatalokat a településen, akik a pihenés és a szórakozás mellett a munkából is tisztességgel kivették a részüket az egyhetes táborozás alatt. A gyerekek a történelmi Magyarország különböző területeiről érkeztek és minden évben az anyaország más-más helyszínein tevékenykednek. A helyi programokat ezúttal a Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület szervezte.

A nyári tábor résztvevői sétálnak a várpalotai Thury-várnál
Fotó: Szabó Péter Dániel

A munka minden nap más helyszínen zajlott. Sok esetben a kihelyezett padokat festik újra vagy éppen a városi zöldterületek karbantartásába segítenek be. A táborozó fiatalokhoz Várpalota polgármestere, Campanari-Talabér Márta is ellátogatott, aki a Thury-vár körül zajló kertészkedésbe is bekapcsolódott. 

– A tábor fontos célja, hogy a részt vevő fiatalok megismerjék országunk szépségeit, s a gyakorlatban lássák, hogy ők maguk is sokat tehetnek a környezetük szépítéséért, természeti és épített értékeink védelméért. A tábor napirendje szerint délelőttönként dolgozunk a fiatalokkal, majd délután az adott település vagy a környék értékeit igyekszünk megmutatni. Mindig keresünk jó példákat, s természetesen felhívjuk a figyelmet a kevésbé jó kezdeményezésekre is. Ahogy néhai elnökünk, Ráday Mihály is megfogalmazta annak idején: az a jó, ha nem csak néznek a fiatalok, hanem látnak is. Ennek jegyében jártunk például a nádasdladányi kastélyban, túráztunk a Várvölgyben és láttuk Bátorkő várát, de a Thury-várba és a Trianon Múzeumba is ellátogattunk. Önkéntes munkát a Zöld Tanodában, a Fodor Sára Tájháznál, a várpalotai várnál, illetve a Trianon Múzeumnál végeztünk a csapattal – mondta el lapunknak Pinczésné Kiss Klára táborvezető.   

A Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség minden évben országos pályázatot ír ki felső tagozatos és középiskolás gyerekeknek, melyben a fiatalok a saját épített vagy természeti környezetüket mutatják be különböző formában. Ez lehet, írás, videófilm, de nem ritkák a képzőművészeti alkotások és makettek sem. 

A nyertes pályaműveket a Budapesti Történeti Múzeumban állítják ki a nagyközönség részére. Az idei nyertesek táborozási lehetőségét Várpalotán szervezték meg. Városunkból rendszeresen indulnak fiatalok az ifjúsági pályázatokon, így már hosszú évek óta számos országos táborozáson vehettek részt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában