Érdekes kezdeményezés

2024.07.16. 17:00

Helytörténeti séta a városvédőkkel

A Tési-domb, a Loncsos és a Rákóczi-telep városrész történetével ismerkedhettek meg azok, akik ellátogattak a Várpalotai Városszépítő és –védő Egyesület legutóbbi helytörténeti sétájára.

Szabó Péter Dániel

Érdekes kezdeményezést indított útjára a nyár elején a városvédő egyesület. A település több pontján megtalálható várostörténeti tájékoztató táblák útvonalán haladva helytörténeti sétákat hirdettek meg, amelyek során a téma szakértőitől hallgatnak a résztvevők részletes ismertetést az adott városrész történetéről. Első alkalommal a Felsőváros utcáit járta be a csapat, majd másodszor a Thury-vár hátsó bejáratától indulva előbb az egykori Rejcsúrról hangzottak el izgalmas történetek, majd a Gárdonyi Géza, illetve a Béke utcai tábláknál mesélt az érdeklődőknek Buzási István nyugalmazott bányamérnök és Budai László könyvtárvezető.

Juhosné Vavró Zsuzsanna, a városvédő egyesület elnöke (balra) köszönti a résztvevőket a túra első állomásán, a Tési-dombon
Juhosné Vavró Zsuzsanna, a városvédő egyesület elnöke (balra) köszönti a résztvevőket a túra első állomásán, a Tési-dombon
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Legutóbb a Tési-dombra, az egykori Béke étterem előtti térre hívta és várta a helytörténet iránt fogékony városlakókat az egyesület. – Nagy örömünkre folyamatosan növekszik az érdeklődők létszáma, a harmadik programunkra fiatalok és idősebbek egyaránt ellátogattak, s nagy lelkesedéssel hallgatták Budai László, illetve Petrovics László helytörténeti ismertetőit. A Tési-dombról a loncsosi táblához mentünk, majd a nyáresti séta a Rákóczi-telepen zárult. A városrész ékességének számító Szent Borbála téren a Rákóczi Telepi Baráti Kör elnöke, Einreinhof Attila mesélt a telep történetéről – mondta el kérdésünkre Juhosné Vavró Zsuzsanna, a Várpalotai Városszépítő és –védő Egyesület elnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában