Kapu a Holnapra

2024.07.27. 15:00

Egykori jótevőjére emlékezett az egyesület

A Kapu a Holnapra Egyesület fő céljaként határozta meg Lakath János emlékének ápolását. Rendbe tették, gondozzák, virágokkal ültetik be a sírját. Idén, halálának századik évfordulója alkalmából nemrég emléktáblát helyeztek el egykori jótevőjük síremlékére, amelyre a végrendeletének legismertebb mondatát vésték.

Benkő Péter

„Összes vagyonom szolgálja az elhagyott, apátlan, anyátlan, vagyontalan, valláskülönbség nélküli, kiskorú leányárvák nevelésének ügyét.” – ez volt Berhida egykori jótevője utolsó szándéka. A megemlékezés a temetőben emléktábla-avatással indult, majd a Lakath János alapította, egykori csecsemőotthon helyén folytatódott. – Aki ilyet tesz, arra csak hálával gondolunk – emelte ki beszédében Varga Károlyné Ami, az egyesület elnöke. Megemlékezett Lakath édesapjáról, aki nemes embert nevelt fiából. Olyat, aki az apai mintát követve emberbaráti szeretetből adományozott a legnemesebb célra.

Varga Károlyné Ami: Csak hálával gondolunk Lakath Jánosra, az egykori jótevőre
Varga Károlyné Ami: Hálával gondolunk Lakath Jánosra, az egykori jótevőre
Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

Berhida egykori jótevője édesapjától kapta lelki örökségét

Juhász Gyula verssorait idézte Varga Ami, majd Seiber Ramon Gergő szavalatát követően Simon László katolikus plébános megszentelte, megáldotta az emléktáblát. Ezután a közparkban folytatódott az emlékünnepség. Szóba került az édesapa, a Berhidán élő, gazdálkodó, törekvő, céltudatos, nemes lelkű ember. Tizenhat éven át támogatta tanszerekkel, tankönyvekkel a környékbeli iskolákat, a rászoruló diákokat. Fia, Lakath János Veszprémben folytatta tanulmányait, és felnőttkorában sem feledkezett meg iskolájáról, évi ezer koronával segítette a veszprémi főgimnáziumot. Lejegyezték, rendszeres támogatásban részesítette az 1907-ben Magyarországra jött karmelita nővéreket, akik árva, elhagyatott, szegény gyerekek gondozásával, nevelésével foglalkoztak. Majd a Lakath Mihályné Szeretetháza Alapítványt átadta a karmelita nővéreknek, s megkezdte működését az intézet a Lakath János által örökölt késmárki kúriában, vagyis – ahogy ismerjük – a csecsemőotthonban, mely ikonikus épülete volt Berhidának. 
Budai László, a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvvár vezetője beszédében aláhúzta, Lakath János lelkében a világháború alatt átélt borzalmak mély nyomokat hagytak. Látva az árvák szenvedését, szívében megszületett az elhatározás, hogy vagyonát azoknak a szolgálatába állítja, akik a legnagyobb szükséget szenvedik. Legyünk mi is hasonlóan emberszeretők, önzetlenek, a közösség iránt elkötelezettek! Mert a haza, a közösség, a család boldogsága a mi tetteinkből fakad – fűzte hozzá. 
Az emlékünnepségen szavalattal közreműködött Erdélyi Tibor, az Ősi Kovács Alkotóműhely Egyesület elnöke, és zenei fellépésével emelte a rendezvény fényét az Ady-iskola Violin Kórusa. A megemlékezők gyertyát gyújtottak és egy-egy szál virágot helyeztek el Lakath János sírján és a parkban lévő emléktáblájára.

Szavalat és zene emelte a rendezvény fényét
Szavalat és zene emelte a rendezvény fényét
Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában