Koponya alapján

2024.07.18. 13:56

Arcrekonstrukció: már tudjuk, hogy nézett ki IV. Béla unokája

A Magyarságkutató Intézet főigazgatója, Kásler Miklós megbízásából elkészült Béla macsói herceg koponya alapú, tudományos, antropológiai arcrekonstrukciója – adta hírül annak elkészítője, Gábor Emese, aki nemrégiben Zircen tartott előadást munkájáról.

Rimányi Zita

Az 1272-ben meggyilkolt Béla macsói herceg IV. Béla király nőági unokája volt, apja Rurik-házi Rosztyiszláv egykori kijevi nagyfejedelem, anyja Árpád-házi Anna hercegnő. Emberi vonásait Gábor Emese arcrekonstrukció-specialista portrészobrász, a Magyarságkutató Intézet László Gyula Kutatóközpont és Archívum munkatársa alkotta újra. A művész az eredeti koponya másolásához CT alapján a legújabb 3D nyomtatási technikát használta.

Béla macsói herceg koponya-alapú tudományos-antropológiai arcrekonstrukciója. A bal oldali képeken a kész gipsz arcrekonstrukció fotói, a jobb oldalon pedig két hajas-szakállas digitális verzió látható
Béla macsói herceg koponya alapú tudományos-antropológiai arcrekonstrukciója. A bal oldali képeken a kész, gipszből készült arcrekonstrukció fotói, a jobb oldalon pedig két hajas-szakállas digitális verzió látható
Forrás: MKI/Gábor Emese

A koponya rekonstruálását a hagyományos izomfelrakásos szobrászi-anatómiai módszert kiegészítve törvényszéki arcrekonstrukciós metódussal készítette. A számos helyen sérült, összevagdalt koponya alapján az arc visszaépítéséhez 52 mérőhelyen meghatározott tizedmilliméter-pontosságú lágyrész vastagságok felvitelével dolgozott. A koponya-CT-t és az eredeti koponya vizsgálatát az ELTE Embertani Tanszék, Hajdú Tamás tanszékvezető egyetemi docens biztosította. Az arcrekonstrukció szakértő tanácsadója volt még Martin Trautmann igazságügyi és antropológus szakértő a Helsinki Egyetemről. Minderről Gábor Emese, a Magyarságkutató Intézet munkatársa adott hírt.

Béla macsói herceg koponya alapú tudományos, antropológiai arcrekonstrukciója. A felső sorban a 3D koponya, a középső sorban a modellezőanyagból már elkészített arcrekonstrukció, az alsó sorban a hajas-szakállas gipsz arcrekonstrukció látható
Forrás: MKI/Gábor Emese

Az eleink koponyái alapján arcrekonstrukciókat készítő szakemberről már többször írtunk. Életre kelti őseink arcvonásait, arckifejezéseit, csupán fennmaradt koponyájuk alapján. Gábor Emese arcrekonstruktőr beszélt arról Zircen, a Balatonnál évezredekkel ezelőtt élt emberek fejszobrait hogyan készítette el. Szerinte szinte farkasszemet nézhetünk a neolitikumban, az Árpád-korban élt őseinkkel, hasonlóságokat fedezhetünk fel köztük és ismerőseink között. Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában tartott előadást különleges feladatáról. Elmondta, hogy bár látszólag ugyanolyanok az emberi koponyák, nagyon különbözőek, az ujjlenyomathoz hasonlóan nincs két egyforma.

Gábor Emese portrészobrászból lett arcrekonstruktőr
Gábor Emese portrészobrászból lett arcrekonstruktőr
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Már III. Béla király és feleségének arca is megformálódott Gábor Emese kezei alatt. III. Béla a ciszterciek támogatójává vált, meghívta őket hazánkba, kiváltságokat biztosított nekik. A rend pedig többek közt Zircen alapított apátságot. Ezért nevezték el a bakonyi kisvárosban III. Béláról a gimnáziumot. Dicsőséges korának visszaállítása volt a célja IV. Bélának, akinek az unokája arcvonásait most szintén megismerhetjük. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában