Átadó

2024.07.15. 18:00

A magyar egészségügy ünnepe

Bajkóné Tóth Erzsébet, a Szent Donát Kórház ápolási igazgatója vehette át idén a várpalotai önkormányzat Semmelweis-díját a magyar egészségügy ünnepe alkalmából a helyi inkubátorházban rendezett városi ünnepségen.

Szabó Péter Dániel

A díjazottak az ünnepség után. Grósz Csilla, Bajkóné Tóth Erzsébet, Vermes Csabáné, Gonda Ildikó és Józanné Stalter Anita Fotó: Szabó Péter Dániel

– Az ünnepek módot adnak arra, hogy újra meg újra a történelem és a tudomány mérlegére tegyük az ünnepelt alakját, teljesítményét, hatásának, gondolatainak, eszméinek időtállóságát, emberöltők utáni érvényességét. Az igazán nagy alkotók, amikor a társadalom egy-egy problémájára megoldást kerestek, gondolataikat az örök emberi értékek mentén fogalmazták meg. Nem tette ezt másként Semmelweis Ignác sem. Korát megelőző tudományos szemlélete, rendíthetetlen kitartása és megalkuvást nem ismerő hite igazságában a mai napig örök példaképül szolgál számunkra – fogalmazott köszöntőjében Campanari-Talabér Márta. 

A tehetséges gitáros-énekes, Bíró Csongor Vitéz adott emlékezetes zenei műsort az ünnepségen Fotó: Szabó Péter Dániel

Várpalota polgármestere kiemelte, Semmelweis nem a halál ellen, hanem az életért küzdött. – Kutató elmeként nem tudott beletörődni a számára értelmetlen veszteségekbe, ezért rendszerezni, elemezni kezdte a halálozási adatokat, majd az akkori szakmai közvélemény számára elfogadhatatlan, tabudöntő elmélettel állt elő: a baj gyökerét a szülészorvosok által átvitt fertőzésben találta meg. Thomas Kuhn szerint a tudomány fejlődése nem más, mint paradigmaváltások sorozata. Semmelweis Ignác talán a legfontosabb paradigmaváltók egyike, hiszen képes volt a nehéz helyzetekben az addig érvényes magyarázatokkal szemben állást foglalni, mert változtatni. Semmelweis megértette a gyermekágyi láz okát, és orvosként a gyakorlatban meg is tudta gátolni azt – fogalmazott a polgármester. 

Az ünnepségen, amelyen a tehetséges fiatal gitáros-énekes, Bíró Csongor Vitéz adott emlékezetes zenei műsort, Várpalota polgármestere átadta a Semmelweis-nap alkalmából odaítélt városi kitüntetéseket is. A legnagyobb elismerést, Várpalota képviselő-testületének Semmelweis-díját idén Bajkóné Tóth Erzsébet, a Szent Donát Kórház ápolási igazgatója vehette át. A méltatásban elhangzott: immár 50 éve dolgozik az egészségügyben, hét esztendeje a várpalotai egészségügyi intézmény ápolási igazgatója. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara helyi szervezetének elnöke, az oktatásban, továbbképzések szervezésében is nagy szerepet vállal. Magas színvonalú munkája, szakmai alázata példaértékű.

Az önkormányzat elismerő oklevelét vehette át az ünnepségen Gonda Ildikó, a Szent Donát Kórház gyógyszertári szakasszisztense, Grósz Csilla, a Szent Donát Kórház osztályvezető főnővére, valamint Vermes Csabáné, a Generál Medicina Kft. járóbeteg-szakrendelésének szakasszisztense. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő oklevelét kapta meg Józanné Stalter Anita és Kosárszky Tamásné, a Generál Medicina Kft. dolgozója. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában