"Hungarikumok előszobájába"

2024.06.21. 11:30

A Magyar Értéktárba került a pápai sonka

A Hungarikum Bizottság döntése értelmében felvették a Magyar Értéktárba a pápai sonkát. A Pápai Hús Kft. alapításának 111 éves évfordulóján került a termék a „hungarikumok előszobájába”, mely világszerte öregbíti az ország hírnevét.

Haraszti Gábor

– A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a sajátosan magyar jellegzetességek képviselnek minket, segítve a megmaradásunkat – mondta Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság ülésén, ahol három elemmel bővült a hungarikumok gyűjteménye és két tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár. A tárcavezető azt mondta, ezekkel az új elemekkel tovább gazdagodott és erősödött a magyar nemzet.

A bizottság egyhangú döntése értelmében került az értéktárba a pápai sonka
A bizottság egyhangú döntése értelmében került az értéktárba a pápai sonka
Fotó: hungarikum.hu

– A hungarikummozgalom minden szintjén törekszünk nemzetünk szövetének és nemzeti identitásunk megerősítésére. A ma meghozott döntések értelmében bekerült a hungarikumok gyűjteményébe a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom – idézi a minisztert a hungarikum.hu.

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka. Az 1913-ban alapított Pápai Hús üzemtevékenységének része Pápán a füstölt és hőkezelt húskészítmények, sonka és szalonna előállítása, előhűtött és fagyasztott húsok készítése, valamint a sertésvágás és darabolás. Az értéktárba felvett sonka a pápai húsipar híres terméke és mára világhírnévre tett szert. A Magyar Értéktár bővül a déli harangszóval is, amely a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt mindennapi harangszó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában