Közhasznú egyesület

2024.03.11. 20:00

Legnagyobb értékük a közösségi gondolkodás

Huszonkét vármegyénkbeli település önkormányzata, mellettük közel száz egyesület, illetve civil szervezet, gazdasági társaságok alakították meg 2007-ben a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesületet. Fő céljuk kimondottan a vidékfejlesztés volt, úgy, hogy egyesületként a Leader program pályázatain részt vegyenek.

Benkő Péter

Az egyesület egész hetes programsorozattal készült veszprémi székhelyükön. Erről már beszámoltunk, viszont ennek kapcsán felkértük az egyesület vezetőjét, mutassa be a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesületet. – Huszonkét település dolgozik együtt a kezdetek óta – mondja el lapunknak Pergő Margit egyesületi elnök –, s céljaink legjobban azzal érzékeltethetők talán, hogy például Alsóörs, Tés vagy Jásd másként nem találkozott volna, ha az egyesület keretén belül nincsenek közös programjaink. Most kiragadtam hármat tagjaink sorából, de bármelyik települést említhetném példaként. Már a megalakulás után közösen tartottunk tájékoztatót munkaszervezetünk tagjaival, vezetőivel a pályázatokról, és mindegyik településen szerveztünk valamilyen közös rendezvényt, segítve ezzel a minél jobb összekovácsolódást – sorolta Pergő Margit.

Pergő Margit egyesületi elnök
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Az elnök asszony elmondja, úgy érzik, az egyesület révén mára sok tapasztalatot sikerült összegyűjteniük, és különösen fontosnak tartja, hogy rendezvényeik, kisebb-nagyobb beruházásaik révén ismertté váltak. – Érdemes volt belevágni, megvalósítani az egyesület megalapítását, és reméljük, más, nagyobb célokat is kitűzhetünk a jövőben – bizakodik Pergő Margit, aki hangsúlyozza, olyan civil egyesületek és gazdasági vállalkozások lehetnek tagjaik, akik ezen az adott területen vannak bejegyezve. 

Az egyesület jelenleg nyolcvanhárom taggal rendelkezik. Összességében lelkes térségi szervezetek és a mögöttük álló aktív vidéki emberek munkája és sikere, hogy egy igazi közösség, alkotó együttműködés alakulhatott ki ebben a térségben, melyben a korábbi szocialista nagyipar helyett ma főként mikro-, kis- és középvállalatok működnek, a mezőgazdaság részaránya számottevő, a területek a fenntartható gazdálkodás megvalósítására alkalmasak. – Mindezek, valamint természeti kincseink, a kedvező földrajzi és éghajlati viszonyok, épített és kulturális örökségünk említése mellett kijelenthetjük azt, hogy mára legnagyobb értékünkké és erőnkké a közösségi együttműködés, az együtt gondolkodás, a térség sikeres fejlődéséért való közös felelősségvállalás vált – hangsúlyozza Pergő Margit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában